De ce ar putea și ar trebui să fie interzise șervețelele umede
Șervețelele umede sunt folositoare când trebuie să-ți ștergi degetele lipicioase sau când vrei să-ți îndepărtezi fără efort machiajul, dar în curând s-ar putea să ne luăm adio de la acest lux.
Acestea ar putea să fie interzise din cauza plasticului care nu este biodegradabil și face numai probleme. De exemplu, în Marea Britanie, în 93% din cazuri ele reprezintă problema din spatele canalizărilor înfundate.
În ultimul deceniu, industria șervețelelor umede a înflorit, iar producătorii oferă o gamă tot mai largă de șervețele – pentru piele sensibilă, pentru fundul copiilor, pentru îndepărtarea machiajului etc. Din păcate, majoritatea sunt fabricate din poliester și alte materiale care nu sunt biodegradabile.
Cu toate acestea, producătorul de șervețele Guardpack, spune că interzicerea acestora va fi una dezastruoasă din punct de vedere ecologic.
Jeremy Freedman, de la Guardpack a declarat pentru BBC că șervețele lor sunt biodegradabile și folosesc, în medie, 3 ml de lichid. „Dacă oamenii nu le-ar mai putea folosi, ar trebui să se spele pe mâini și să folosească aproximativ un litru de apă”, spune el.
De asemenea, el menționează că acestea sunt utilizate la scară largă în industria medicală, iar pentru anumite persoane cu dizabilități acestea sunt foarte necesare. Jeremy Freedman mai spune că șervețelele lor sunt fabricate din materiale 100% biodegradabile, dar avertizează că nu e indicat să le arunci în toaletă și să tragi apa după.
Guvernul din Marea Britanie vrea să interzică total șervețelele umede, deoarece Teresa May a promis în ianuarie că va elimina „deșeurile de plastic evitabile” până în 2042. De asemenea, guvernul britanic se va consulta dacă trebuie să interzică și paiele din plastic.