De azi, șoferii intră într-o nouă eră. Ce nu vor mai avea voie polițiștii să facă

Publicat: 05/04/2023 | 10:46
Poliția Română. Sursă foto: Facebook

Polițiștii de la rutieră nu vor mai avea voie să „stea la pândă” cu radarul. Senatul a adoptat un proiect de lege prin care se interzice utilizarea radarelor din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliției.

Mașinile cu radar vor fi poziţionate vizibil pentru șoferi, iar polițiștii rutieri sunt obligaţi să poarte uniforma cu înscrisuri şi însemne distinctive ale Poliției Rutiere.

CITEȘTE ȘI: O PROVOCARE I-A ADUS O AMENDĂ DE 4000 DE LEI! DE CE A SUNAT O FEMEIE LA 112 ȘI I-A PUS PE JAR PE POLIȚIȘTII DIN MEHEDINȚI

Oamenii legii pot constata încălcarea limitei de viteză numai cu ajutorul mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic. De asemenea, proiectul mai prevede interzicerea constatării contravenţiilor dacă autovehiculele şi dispozitivele de măsurare a vitezei nu sunt poziţionate vizibil şi nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale Poliţiei Rutiere.

„Considerăm că Poliţia Rutieră nu trebuie sa aibă o atitudine haiducească, nu trebuie să vâneze cu orice preţ pe cei care încalcă legea, trebuie să o facă într-un spirit asumat. Legea se referă la obligativitatea inscripţionării autoturismelor pe care se montează tehnică de înregistrare şi credem că este necesară o asemenea atitudine din partea agenţilor de Poliţie, dat fiind că toţi cunoaştem abuzurile care se pot săvârşi în trafic din partea unor agenţi care consideră că trebuie să obţină asemenea trofee cu orice preţ.

Considerăm că e important şi factorul de prevenţie în traficul rutier, iar o semnalizare şi o presemnalizare a mijloacelor de înregistrare şi de verificare a traficului este în acest sens obligatorie, cred că e de folos ca să putem face educare cu acordul participanţilor la trafic, nu doar print-o aplicare excesivă a legii.

Acesta este sensul pentru care am iniţiat acest proiect legislativ şi credem că Ministerul de Interne ar trebui să nu se opună unor asemenea practici, fiindcă nu le scad din autoritate, ci îi obligă să fie mult mai responsabili”, a argumentat unul dntre inițiatorii propunerii legislative, deputatul AUR Lucian-Florin Pușcașu.

Unde poți plăti amenda de circulație în 2023

Indiferent de județul de apartenență sau de natura amenzii, ai la dispoziție 15 zile, din momentul în care ai primit procesul verbal, pentru a  plăti cu o reducere de 50%. Sancțiunea se poate achita atât fizic, cât și online.

Pentru cei care preferă offline-ul, în locul online-ului, amenzile pot fi achitate la Direcțiile de Taxe și Impozite, la punctele de lucru ale Poștei Române sau ale Trezoreriei statului. Ideal este să aveți bani cash când să plătiți, deoarece nu toate permit plata cu cardul.

Varianta online de plată a amenzii este site-ul ghiseul.ro, platformă utilizată pentru diferite tipuri de plăți către stat.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult