Noua Lege a Asociaților de proprietari intră în vigoare de vineri și aduce schimbări pentru deținătorii de locuințe. Una este obligativitatea plății fondului de rulment care va încuraja restanțierii, susține Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari.
„Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve ceva. Nu există noutatea bună a acestei legi, în schimb există schimbări în sens negativ, o întoarcere în timp. Un exemplu este că cei care ar trebui să se ocupe de asosciaţiile de proprietari, şi aici mă refer la instituţiile statului, nu sunt calificate, şi nu spune nicăieri în lege că personalul autorităţilor locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carenţă şi o mare problemă”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România (FAPR).
Opaina spune că una dintre principalele modificări ale acestei legi se referă la introducerea obligativităţii fondului de rulment. Practic, de vineri, proprietarii sunt obligaţi să plătească un fond de rulment, ceea ce, în opinia preşedintelui FAPR, conduce la încurajarea restanţierilor.
„A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă şi aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor şi incompetenţei din partea administratorilor. Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opţional, cum este şi normal, adică să laşi proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans. Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeţi greşelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească nişte bani aşa cum vrea el, încurajând şi restanţierii să rămână restanţi, pentru că aceşti bani pot fi folosiţi pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.