De astăzi începe vaccinarea anti-Covid cu a treia doză! Cum și unde se va face imunizarea
De astăzi începe, în România, imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid. Cei care își doresc să facă acest lucru pot merge la un centru de vaccinare cu buletinul, fără să fie nevoie de programare.
Astăzi, 28 septembrie, a început și în România vaccinarea cu a treia doză. Serul este recomandat, în principal, personalului medical, vârstnicilor și celor care lucrează în domenii esențiale. Vaccinarea se va face cu un vaccin ARN Mesager și are scopul de a îmbunătăți și împrospăta imunitatea câștigată prin vaccinarea administrată inițial. (CITEȘTE ȘI: PRIMA PERSOANĂ DIN LUME VACCINATĂ ANTI-COVID-19 A PRIMIT A TREIA DOZĂ A SERULUI PFIZER)
„Vaccinarea cu a treia doză începe mâine dimineață (marți, 28 septembrie – n.red). De când se deschide orice centru de vaccinare ne prezentăm direct, cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. Nu este nevoie să vă programați, dar pentru cei care doresc, pentru oricare motive, să facă și o programare, pot să o facă. În această noapte va fi activată și platforma de programare unde poți să vezi toate centrele și să-ți alegi un loc. Doze avem.
Cu ce ne vaccinăm. Cu un vaccin ARN Mesager. Avem în țară în acest moment, pe stoc, 2,2 milioane de doze Pfizer BioNTech și 1,2 milioane de doze Moderna. Cine este eligibil se vaccinează cu vaccin ARN Mesager. Fie că ne-am vaccinat prima dată cu Pfizer BioNTech, cu Moderna sau cu AstraZeneca, ne vom vaccina cu doza 3 cu un vaccin produs prin tehnologia ARN Mesager.
Te poți vaccina cu orice vaccin ARN Mesager. Deci dacă ne-am vaccinat cu Moderna, ne putem vaccina cu Moderna sau cu Pfizer BioNTech, însă recomandarea noastră va fi pentru același tip de vaccin. Vorbim de Pfizer și de Moderna. Dacă cineva dorește din diferite motive să facă un switch, poate să facă fără probleme.
Dacă ne-am vaccinat cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, ne vom vaccina cu a treia doză alegând unul dintre cele două cu tehnologia ARN Mesager – Pfizer sau Moderna.”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, la DIGI24.
Centrele de vaccinare
Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, a oferit câteva informații și despre centrele de vaccinare și disponibilitatea acestora.
„În ceea ce privește ce vaccinuri sunt disponibile și unde, sunt centre și centre. Cum identificăm un centru? Avem o soluție digitală și am discutat și cu DSP să își pună pe site toate adresele centrelor de vaccinare existente și funcționale. Pentru a vizualiza foarte ușor, intrăm pe site-ul cunoscut vaccinare-covid.gov.ro și avem acolo secțiunea de programare. Acolo vedem toate centrele de programare și ce tipuri de vaccinuri au, vedem unde sunt ele în funcție de localitate și așa mai departe.
În acest moment sunt active 635 de centre de vaccinare, în mediul urban și mediul rural.”, a mai spus, Andrei Baciu.