Potrivit calendarului creștin-ortodox, data când începe postul Sfintei Marii 2022 este data de 1 august, care pică anul acesta într-o zi de luni.
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august: Shimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Sfintei Marii începe în fiecare an în prima zi din luna august și se încheie două săptămâni mai târziu. Mai exact, postul se termină cu o zi înainte de Adormirea Maicii Domnului, care are loc pe 15 august.
Data când începe postul Sf Marii 2022 cât și durata postului Sfintei Marii 2022 au fost uniformizate în toată Ortodoxia abia în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).
Aceste zile de post ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului, dar şi de postul pe care însăși Născătoarea de Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă.
Această sărbătoare comemorează două evenimente – plecarea Mariei din această viață și ridicarea trupului ei în ceruri. Doctrina oficială a Bisericii cu privire la Adormire spune că la sfârșitul vieții sale pe pământ, Maria a fost ridicată, trup și suflet, în ceruri.
Moartea sau „Adormirea” Mariei nu este consemnată în scrierile canonice creștine. Hippolytus din Teba, un autor din secolul al VII-lea sau al VIII-lea, susține, în cronologia sa parțial păstrată la Noul Testament, că Maria a trăit 11 ani după moartea lui Iisus.
Termenul de Adormire exprimă credința că Fecioara a murit fără suferință, într-o stare de pace spirituală. Această credință nu se sprijină pe niciun temei scriptural, dar este afirmată de Sfânta Tradiție creștin ortodoxă. Ea este atestată în unele scrieri apocrife vechi, dar nici Biserica Ortodoxă, nici alți creștini nu le consideră ca având autoritate scripturală.
Unii cred în mod eronat că Maria „s-a înălțat” la cer, ceea ce este incorect conform Bibliei. Iisus Hristos a fost cel care s-a înălțat la cer, prin propria Sa putere. Dar Maria a fost „adormită” sau luată la cer de Dumnezeu.
Observată ca zi sfântă și ca sărbătoare publică în România, credincioșii consideră sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ca fiind „ziua de naștere cerească” a Maicii Domnului, iar aceasta nu este o zi de doliu pentru pierderea ei, ci o sărbătoare a bucuriei pentru unirea mamei cu fiul ei iubit.
VEZI ȘI: CALENDAR ORTODOX, 6 AUGUST. CREDINCIOȘII SĂRBĂTOARESC SCHIMBAREA LA FAȚA A DOMNULUI
În cele două săptămâni de post există numai o zi în care este dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, care pică sâmbătă, 6 august 2021. În rest, credincioșii nu consumă carne, ouă și lapte.
Postul nu este numai despre mâncare, ci mai ales despre rugăciune și liniște, sărbătoarea fiind cunoscută în popor și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei.
Postul Adormirii Maicii Domnului este un post mai aspru, care se ţine după rânduielile Postului Mare. Tipicul cel mare (cap. 35, p. 44) și învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare (p. 707) prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul al IX-lea, când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin.
– În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri și cumetrii;
– În Postul Sfintei Marii creștinii nu trebuie să cântă si să danseze;
– În Postul Sfintei Marii nu se bea alcool și nu se fumează;
– În postul Sfintei Marii relațiile intime sunt interzise.