În ultima vreme tot mai mulți angajatori se plâng ca nu găsesc forţa calificată de muncă, iar firmele care oferă astfel de cursuri, nu prea au clienţi. Potrivit celor mai recente date Eurostat, suntem pe ultimul loc la acest capitol, deoarece românii nu vor să muncească, deși pot beneficia de cursuri de formare profesioanlă și programe de training gratuite.
Femeia din imagine a fost întrebată de un reporter Pro TV câte clase are și a dat un răspuns incert, crede că a terminat zece clase. A renunțat să mai lucreze, deoarece nu îi place, deși nu are posibilități să se întrețină.
„Reporter: Câte clase ai?
Femeia: No, asta nu ştiu, 10 cred.
Reporter: De ce nu vrei să mai lucrezi?
Femeia: Nu îmi place.
Reporter: Cum o să reuşeşti să te întreţii?
Femeia: O să văd eu.”, a răspuns românca din imagine, pentru stirileprotv.ro.
Agenţiile de şomaj şi firmele de formare profesională adună cu greu cursanţi pentru a forma o grupă. Liliana Dragomir, directorul AJOFM Braşov: ”La cursul de sudor am aşteptat trei luni de zile ca să putem înscrie persoanele respective.”
Doar 7% dintre românii cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au urmat, în ultimul an, o formă de pregătire, arată ultimele date Eurostat. Media europeană este de 45,2%. Campioni la educaţia continuă sunt olandezii 64,1%, suedezii 63,8% şi austriecii 59,9%. Tot în coada clasamentului sunt bulgarii şi grecii, cu 24,6, respectiv 16,7%.