Situație revoltătoarea la școală gimnazială Severinești din județul Mehedinți. Tatăl unui copil reclamă faptul că fiul lui a primit un sandviș stricat și cu muște în interior. Alimentele sunt distribuite în cadrul Programului Masă Sănătoasă. Elevul a avut nevoie de îngrijiri medicale și s-a ales cu o toxiinfecție alimentară.
După terminarea orelor de curs, elevul a ajuns acasă și a acuzat stări de rău. Copilul i-a povestit părintelui său că a mâncat sandvișul de la școală – oferit de instituție prin Programul Masă Sănătoasă. După ce a consumat sandvișul, elevul s-a ales cu toxiinfecție alimentară și a avut nevoie de îngrijiri medicale.
”Eu l-am văzut slăbit, galben la față și l-am întrebat ce are. Copilul mi-a spus că a mâncat sandvișul la școală și i-a fost rău. La o jumătate de oră, a venit nepoata cea mare, de clasa a 8-a, povestindu-ne ea că o fată a găsit muște în sandviș. Noi nu am crezut-o pe fată și ea a adus sandvișul acasă. A vrut să îl dea la câine. I-am spus să lase sandvișul să îl văd și eu. Când l-am deschis era plin de muște. Varza era stricată, mirosea”, a spus tatăl elevului.
În urma celor reclamate, directoarea școlii din Mehedinți susține că din cei 180 de elevi, doar trei au sesizat astfel de probleme. Totodată, aceasta a menționat că sunt elevi care preferă să ducă sandvișul acasă, ceea ce înseamnă că, în cele 6-7 ore petrecute la școală, alimentele se pot altera.
„La noi, sandvișurile sunt livrate la ora 10 și lucrăm în două ture. Imediat ce ajung, sunt distribuite la clasele mici, iar apoi, la ora 12, la clasele mari. Noi le-am sugerat copiilor să consume sandvișul, dacă doresc. Există și unii care nu vor să-l consume și îl duc acasă, deoarece, în intervalul de 6 ore cât stau acasă, iar lunea poate chiar 7 ore, este foarte cald în școală și alimentele se pot altera. Din cei 180 de copii, doar trei au sesizat această problemă”, a declarat Viorica Pop, directorul Școlii Gimnaziale Căzănești.
În acest an, premierul Marcel Ciolacu a aprobat începerea Programului Masă Sănătoasă în școli. Pentru a beneficia cât mai mulți elevi de acest ajutor, autoritățile vor să extindă această măsură la o scară mult mai largă. Ținta principală sunt copiii care se află în zone defavorizate – unde se înregistrează un grad mare al abandonului școlar.
Selecția alimentelor se face urmând anumite reguli – pentru a fi livrate cu adevărat la categoria alimentelor sănătoase: este interzis folosirea aditivilor, conservaților sau potențiatorilor de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Se vor evita servirea mâncărurilor greu de digerat sau combinații de grupe alimentare care produc efecte digestive nefavorabile.