Datornici fara datorii

De: Cancan
Publicat: 03/07/2007 | 00:00

Sursa. Oricine poate solicita Biroului de Credit (foto sediu) informatii despre sine sau despre institutia financiara care l-a „turnat” Neatentie. Sunt cazuri in care unele banci raporteaza la Biroul de Credit datele despre restantele unor cetateni care n-au luat un credit in viata lor Arpad Dobre In cazul in care vreti sa obtineti un credit de la o banca sau alta institutie financiara e bine sa verificati daca nu sunteti cumva in evidenta Biroului de Credit. Legea nu va obliga, dar aceasta verificare ar fi necesara chiar si in cazul in care nu ati mai luat pana acum credite, deoarece puteti afla ca sunteti restantier la banca X sau Y.

Rau-platnic din greseala

Dar cum este posibil ca dvs., care n-ati luat nici un credit, ba, poate nu aveti nici macar un cont bancar, sa figurati ca rau-platnic? Reprezentantii Biroului de Credit ne-au precizat ca mai apar si astfel de situatii, e drept, rar, dar vina este a uneia sau alteia dintre bancile care fac raportari. Deci e posibil sa fiti declarat restantier din vina vreunui functionar de banca neatent. In astfel de cazuri trebuie sa solicitati imperativ bancii respective sa efectueze cuvenita rectificare. Oricum, inainte de contractarea unui credit ar fi bine sa cereti informatii de la Biroul de Credit despre o eventuala includere a dvs. pe lista restantierilor. Prima solicitare nu va costa nimic. Trebuie doar sa adresati in scris catre Biroul de Credit o cerere datata si semnata, la care sa anexati o copie clara dupa actul de identitate. Este posibil sa deveniti restantieri si daca ati contractat mai demult un imprumut, l-ati si achitat, dar ati intarziat la un moment dat cu plata unei rate. In acest caz, la cerere trebuie sa atasati si documentul care atesta ca v-ati achitat integral creditul. Chiar si girantii pot deveni restantieri

Facerea de bine

Mai sunt si alte situatii in care puteti deveni restantier fara voie, cum ar fi cazurile in care ati girat pentru cineva pentru un imprumut bancar sau pentru cumpararea cu credit direct din magazine a unor aparate electronice ori electrocasnice. Daca persoana girata in urma cu 2-3 ani, de exemplu, nu si-a platit la timp ratele, apoi a disparut „in ceata” si nu v-a anuntat, sunteti buni de plata si veti fi si „turnati” de institutia creditoare la Biroul de Credit. Atentie! E de ajuns sa fiti doar cosemnatar al unui contract de credit, deci nici macar girant sau coplatitor, iar daca imprumutatul nu-si plateste ratele, veti intra in baza de date a restantierilor.

Informatii

Puteti solicita informatii de la Biroul de Credit fie pe net sau prin e-mail (www.birouldecredit.ro, situatie@birouldecredit.ro), fie direct la sediul institutiei sau prin posta, pe adresa Calea Victoriei nr. 15, sector 3, Bucuresti.