Dănuț Lingurar, un bărbat de 41 de ani din Bihor, a dispărut. Cine îl vede este rugat să sune la 112
Pe data de 31 mai, în jurul orei 08:50, polițiștii de la Secția nr 2 de Poliție Rurală Beiuș din cadrul IPJ Bihor au fost anunțați că Dănuț Lingurar a dispărut. Familia bărbatului de 41 de ani a sesizat autorităților faptul că individul din comuna Finiș, satul Șuncuiș, județul Bihor a pleca de acasă pe data de 30 mai, la ora 08:00, și nu s-a mai întors.
Pentru a-l putea identifica mai ușor, polițiștii de la Inspectatul Județean de Poliție Bihor (IPJ Bihor) au transmis atât o poză, cât și semnalmentele lui Dănuț Lingurar. Bărbatul de 41 de ani are 1,60 înălțime, o greutate de aproximativ 65 de kilograme, o constituție atletică, față ovală, ochi căprui, păr brunet și este scurt. Cu privire la vestimentația pe care a avut-o în momentul plecării de acasă.
Din moment ce autoritățile nu au reușit să dea de urma individului, fac apel către cetățeni pentru a-l putea identifica pe bihorean. Nu există, la momentul actual, nicio pistă care să conducă spre persoana dispărută.
Ce trebuie să faci dacă îl vezi pe Dănuț Lingurar. Ce scrie în lege
Orice individ care îl vede pe Dănuț Lingurar trebuie să sune la 112 sau să se prezinte la cea mai apropiată secție de poliție, pentru a oferi toate detaliile către structurile competente. Procedura este prevăzută în Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.
„În cazul identificării unei persoane majore cu privire la care a fost introdusă în SINS (Sistemul Informatic Național de Semnalări, n.a.) o semnalare din categoria celor prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a), aceasta este informată despre existenţa semnalării şi i se solicită consimţământul cu privire la transmiterea informaţiilor privind adresa la care locuieşte către persoana care a sesizat dispariţia”, extras din Legea 141/2010 cu privire la semnalarea persoanelor dispărute.
România are din ce în ce mai multe cazuri de dispăruți
În primele luni ale anului 2023, poliția a anunțat mai bine de 3.000 de cazuri de persoane dispărute. Mulți dintre cei care nu au mai fost găsiți sunt minori care pleacă voluntar de acasă sau din centrele de plasament. Majoritatea sunt găsiți în primele ore ale dispariției sau dispar, pur și simplu, fără o pistă.
În cazul minorilor, autoritățile au creat un sistem de tipul RO-ALERTY prin care să transmită toate detaliile spre identificarea celor care nu sunt de găsit. Acest mecanism a intrat în vigoare încă din luna septembrie a anului 2022.
„Știu că au fost oameni care au fost nemulțumiți, că au fost deranjați de sunetul telefonului. Vreau să vă spun că încercăm să găsim o sonerie sau o alarmă diferită față de cea pe care oamenii o știu de la RO ALERT, dar aș vrea să-i rog foarte frumos să aibă îngăduință și să înțeleagă că nu dorește nimeni să deranjeze populația, ci că doar în felul acesta putem ajuta mai repede la identificarea unor copii, care nu numai că au dispărut, dar știm că, din datele cazului, există un risc foarte mare în ceea ce-i privește pe aceștia. Așa că fac apel la populație nu numai să sprijine, dar și să primească, cu deschidere, acest nou mecanism de sprijin pentru copii”, a spus la Digi FM Mădălina Turza, care lucrează la acest sistem.