Dani Oțil, prezentatorul emisiunii matinale de la Antena 1, nu-i înțelege pe românii care țin să precizeze că sunt în post, deși, în opinia lui, fiecare ar trebui să țină acest lucru în secret.
Pe 15 noiembrie, a început postul Crăciunului. Timp de 40 de zile, credincioșii se orientează către hrană care nu conține carne sau lactate. În cadrul emisiunii în „Neatza cu Răzvan și Dani”, prezentatorul a arătat un material în care un specialist preciza ce pot mânca oamenii în această perioadă. Cu această ocazie, i-a pus la zid pe cei care țin să menționeze că țin post, deși nimeni nu îi întreabă acest lucru.
“Eu, ca proprietar de restaurant, aș vrea să-i îndrum pe cei care vor să țină post, că una este să-l ții și alta este să arăți că-l ții. (…) Eu nu știu de ce țin oamenii neapărat să spună că țin post și că suferă în post. «Aș lua 4 burgeri, domnule ospătar, dar acum sunt în post și fac sacrificiul suprem…». Dacă ții post, ține pentru tine și pentru legătura ta cu… . Nu mai spune la toți cu cine ai mânca și cu cine ai face dragoste, care nu e soția ta. Că ăla nu e post. Ții post că vrei să o faci, nu să te autoflagelezi”, a spus Dani Oțil.
În cadrul emisiunii, Anca Hâncu, medic generalist și doctor în nutriție, a prezentat cu ce pot înlocui românii carnea și produsele care conțin lactate, în perioada postului Crăciunului.
“Postul este și o perioadă de reconectare emoțională, spirituală cu valorile culturale, cu valorile religioase, precum și cu tradiția. În această perioadă se exclud proteinele și grăsimile de origine animală și atunci, în mod natural, scade sațietatea și crește senzația de foame”, spune Anca Hâncu.