Invitat în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, Dan Puric (64 de ani) a discutat și despre Fenomenul Pitești, experimentul având ca scop „reeducarea” deținuților politici. Omul de cultură a vorbit despre „rănile din existența noastră”. Vă invităm să urmăriți noua ediție a podcastului.
Dan Puric, în vârstă de 64 de ani, a purtat un dialog profund, în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene. În ediția specială, apărută în data de 13 ianuarie 2024, s-a adus în rol principal, printre altele, și Fenomenul Pitești. Omul de cultură a vorbit despre „rănile din existența noastră”, făcând referire la experimentul care a avut scopul de a „reeduca” deținuții politici.
„Pe de altă parte, cât a fost de crud «Fenomenul Pitești»… ne-a lăsat speranța că nimic nu ne va clinti. Dacă acolo nu s-au clintit ființe… ce poate să existe de o cruzime mai mare decât a existat la «Fenomenul Pitești»?”, este întrebarea adresată de realizatorul podcastului, Adrian Artene.
Experimentul Pitești – cunoscut și drept Fenomenul Pitești – a avut loc între anii 1949 – 1952. Persoanele închise au îndurat bătăi crunte și torturi. Iar în amintirea noastră, a românilor, a rămas cruzimea care a marcat perioada înainte de înlăturarea comuniștilor extremiști (facțiunea moscovită).
Omul de cultură povestește că deținuții au învățat să scrie invers, pentru a nu fi prinși. De altfel, omul de cultură a precizat că nimeni nu își cere scuze pentru atrocitățile care au avut loc atunci.
„Tu știi ce-a fost acolo? Am o cărticică acasă… «Scrisori de la ITSETIP». Era Pitești scris invers, că ei învățaseră să scrie invers, ca să nu-i prindă. A fost ceva, cum să zic, satanic. (…) S-a studiat foarte mult la Moscova, cum să-i distrugă. (…) Nimeni nu-și cere scuze, pentru atrocități, pentru familii distruse, pentru destine distruse. (…) Cine ne asigură demnitatea creștină, dacă nu martirii noștri și suntem atât de aproape de ei?! Gândește-te că mulți au murit acum, de curând, cei care au mai supraviețuit din închisori”, a afirmat actorul Dan Puric.
„Îmi mărturisea regizorul Toma Enache, cel care a realizat filma despre «Fenomenul Pitești», că au filmat acolo și că… boceau pereți”, a intervenit Adrian Artene, realizatorul podcastului.
Dan Puric și-a amintit de o situație legată de atrocitățile vremii. A mers într-un subsol din Capitală, iar atunci a simțit o altfel de energie. Ulterior, a aflat că a fost beciul Securității, acolo unde oamenii erau bătuți. De altfel, a susținut că marile valori ale țării noastre au fost asasinate.
„Ce expresie! Pe mine m-a chemat cineva într-un subsol, aici, prin București, că vrea să facă teatru și am zis… «Nu pot, simt ceva aici!». Și după aceea am aflat că a fost beciul Securității, unde-i bătea. Gândește-te că Eminescu a murit asasinat, n-a murit nebun. Ăștia, vezi, acum, îl omoară ei… Vă spunem noi cum a murit. Marile valori, în România, au fost asasinate. De-aia ți-am zis că Eminescu și-a asumat această Golgotă.
Total și-a asumat. (…) Știi ce scria în testamentul lui Avram Iancu? «Îmi doresc ca acest popor să fie fericit». N-a zis că își dorește șă plece în Dubai-i, să aibă vile. Iar Eminescu… «Iubesc acest popor bun, blând, omenos, pe spatele căruia diplomaţii croiesc charte şi războaie, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece». Zici că a scris-o ieri. Iubesc acest popor bun, blând, milos! N-a zis… acest popor corupt, jegos, plin de lichele”, a completat actorul Dan Puric.
Dan Puric, omul de cultură în vârstă de 64 de ani, a fost invitat în cadrul podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene. În ediția specială, care este disponibilă din data de 13 ianuarie 2024, invitatul lui Adrian Artene a vorbit despre cultură, Dumnezeu, limba română sau moarte. Vă invităm într-o călătorie socio-culturală, plină cu informații inedite și reale! Accesează linkul acesta pentru a urmări podcastul!
Conținutul ALTCEVA cu Adrian Artene poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.