Daca te-ai ghiftuit, primul castigator de la Masterchef iti spune cum sa te “dregi”! Ce trebuie sa mananci ca sa nu-ti fie rau
Sarmale, caltabosi, carnati, salata de boeuf, cozonaci si alcool in cantitati deloc de neglijat. Cam asa arata masa de Craciun pentru mai toti romanii. Numai ca organismul tinde sa se resimta dupa aceste bombe calorice, iar starile de greata sau de balonare precum si senzatia de ghiftuiala ne fac zilele mai grele in perioada dintre Craciun si Revelion. Petru Buiuca, primul concurent Masterchef, a oferit cititorilor CANCAN cateva idei de meniu pentru refacerea organismului, dar si trucuri culinare pentru ca starea de rau sa dispara.
R: Abia a trecut Craciunul si mai e putin si vine Revelionul. Ce am putea manca in aceasta perioada pentru a ne ajuta organismul sa suporte mai usor bucatele de Sarbatoare?
P. B. Perioada Sarbatorilor de iarna isi lasa amprenta asupra siluetei noastre cel mai mult dintre toate sarbatorile romanesti. Intre cele doua evenimente putem sa facem o cura frumoasa de fructe si legume. Si, ca sa nu mancam totul simplu, putem sa mergem pe salate de fructe si salate de legume foarte delicioase. La salatele cu legume ne asiguram ca avem dressinguri delicioase: ulei de masline in combinatie cu: menta proaspata zdrobita, usturoi copt, chilli, zeama de lamaie, zeama de lamaie si portocale (delicios acest dressing pentru salatele cu branzeturi), ulei de masline amestecat/ frecat cu zeama de lamaie si avocado, samd.
Cuvintele cheie: dressingul aromat! Va scapa de multe!
R: Da-ne exemplu de un meniu pentru 30 Decembrie sa zicem!
P. B. Dimineata: bruschette sau mai pe romaneste paine prajita cu legume proaspete si branzeturi tartinabile sau branza proaspata de vaci
Pranz: Carne slaba de la friptura de Craciun (ce a mai ramas) alaturi de o salata simpla de rosii cu castraveti si dressing de ulei de masline si zeama de lamaie
Seara: Indicat ar fi sa mergeti pe ceva simplu si usor pentru organism si anume legume la gratar cu branza slaba de vaci sau capra (rasa sau bucati mici sfarmate) cu putin ulei ulei de masline deasupra.
R: Cum ar trebui sa combinam alimentele astfel incat sa nu iesim din aceasta perioada cu kilograme multe in plus?
P. B. Avem la indemana, pentru acest lucru, cel mai bun truc posibil: apa! Astfel, daca bem un pahar de apa inainte de fiecare masa, atunci ne salvam de foarte multe. Iti ofera senzatie de satietate si te scapa de o portie dubla de carnati.
Mai apoi ar fi portiile mai mici decat de obicei. Mai ales ca traditional vorbind, felurile de mancare din aceasta perioada sunt mai groaie.
Nu va speriati ca nu apucati sa mancati din tot. Doar asigurati-va ca beti apa multa si mancati in portii mai mici. Si o sa iesiti foarte bine din aceasta perioada nebuna.
R: Ce combinatii de alimente ar trebui sa evitam pentru a nu avea de suferit?
P. B. Trebuie sa avem grija de organismul nostru ca sa functionam bine si sa ne bucuram la maxim de aceasta perioada frumoasa. Cel mai bine ar fi sa grupam carnurile mai pline in grasime cu lichide multe (sucuri proaspete, limonada si apa) si sa avem totdeauna o salata din legume proaspete. Cat timp mancam la mese diferite carnatii si caltabosul o sa ne fie bine. Atfel ne ingreunam viata…
R: Ce putem face atunci cand au anumit produs ne pica greu?
P. B. Din popor lumea recomanda rapid limonada / lamaie. Personal evit acest “remediu” tocmai pentru ca aciditatea lamaii ne da peste cap si mai mult. Alegeti cu incredere iaurturile, de orice fel, sau laptele usor incalzit. Este cel mai bun pansament pentru aceasta perioada plus ca ofera si o senzatie de satietate care sa va ajute sa faceti pauze mai mari intre mese. Plus odihna usoara, un somn rapid…Un mix perfect!
R: Cum putem sa pregatim bucatele de Revelion astfel incat sa fie putin mai usoare pentru silueta? Ce trucuri ne recomanzi?
P. B. Bucatele de Revelion sunt cele la care putem sa trisam foarte mult. Astfel ca puteti transforma orice preparat principal in aperitive : faceti portii mici si in recipiente mai multe. Pe langa faptul ca va ajuta sa diversificati si sa creati multe platouri frumoase ideea de aperitiv te scapa de statul la masa unde pierzi notiunea timpului si te poti trezi ca mananci de 4 ore incontinuu…
Apoi, ca idee surprinzatoare, ar fi sa ne pregatim niste supa/ciorba acra.. Daca seara petrecem si mancam vrute si nevrute cred ca e perfect sa ne trezim si sa avem la pranz o supa calda si lejera pentru trup si suflet.
In rest: pofta buna!
R: Dupa ce trece si Revelionul, cum ar trebui sa ne readaptam la meniul zilnic?
P. B. Perioada de dupa sarbatori, Revelion inclusiv, trebuie sa fie o perioada cat mai activa. Astfel ca acesta e momentul in care puteti sa treceti pe o cura de supe multe si salate cat mai usoare. Apoi tot ce inseamna gatit la gratar. Daca de obicei foloseati ulei si unt acum incercati sa treceti pe gatitul la gratar/ tigaie tip gratar.
Alte idei indicate ar fi sa folosim toate acele “resturi” de la mancare (friptura) incorporate in sandvichuri cu rosii, castraveti si/sau salate proaspete.
Dana Enache