Cu toate ca in saptamana dinaintea Pastelui gospodinele nu mai dovedesc cu pregatirile, exista anumite traditii lasate din mosi-stramosi pe care ne-ar prinde bine sa le respectam.
In Saptamana Mare, nu trebuie sa uitam nici de Denii, slujbele care au loc in fiecare seara si la care crestinii participa pentru a se ruga.
Batranii de la sate tin in Vinerea Mare, de obicei, post negru si se roaga neincetat pentru iertarea pacatelor. Este o zi cu o insemnatate aparte pentru credinciosii care urmeaza cu sfintenie datinele inaintasilor.
In Vinerea Mare, preotul nu savarseste Liturghia. Insusi Mielul Domnului este jertfit acum, iar crestinii trebuie sa tina post atat cu trupul cat mai ales cu sufletul. In aceasta seara, se inconjoara de trei ori biserica, iar preotul duce crucea in altar si scoate Sfantul Epitaf, simbol care aminteste de mormantul lui Iisus Hristos. Tot in aceasta seara se canta Prohodul Domnului care vorbeste despre trsita calatorie a lui Iisus.
Nu trebuie sa vopsim oua
In Vinerea Mare, gospodinele nu trebuie sa vopseasca in niciun caz ouale. Acest lucru se face fie in Joia Mare, fie in sambata dinainte de Inviere.
_____
CITESTE SI:
______
De altfel, in aceasta zi, ar fi bine sa nu face mai nimic pentru ca se presupune ca toata lumea se roaga si il plange pe Mantuitorul Iisus Hristos.
De asemenea, in Vinerea Mare nu se fac copturi, nu se mananca urzici si nici nu se foloseste otetul in mancare, deoarece se spune ca Mantuitorul a fost batut cu urzici spalate cu otet.
Ouale ar trebui vopsite doar in rosu
Cu toate ca avem pe piata sortimente de vopseluri de diferite culori, ouale ar trebui sa fie vopsite doar rosii. Aceasta culoare simbolizeaza sangele pe care Iisus Hristos l-a varsat pentru mantuirea noastra cand a fost rastignit pe cruce.
Pasca, una din preparatele traditionale de Paste, se face fie in forma de cruce, fie are aplicata pe ea o cruce din aluat.
R.O.