Dacă ai așa ceva, te îmbogățești! Suma uriașă cu care se vinde acum o bancnotă de 500 de lei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Se întâmplă să mai aveți acasă bancnote de 500 de lei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? Ar putea valora o mică avere! Cu câți lei se vinde acum, în 2022, o astfel de bancnotă?
Conform site-ului bancnote.net, aceste bancnote au fost emise în perioada perioada 1944-1945, de către Comandamentul Armatei Roșii, și s-au aflat în mai multe state: România, Ungaria, Austria, Cehoslovacia, Polonia, Germania, China și Coreea.
Bancnota de 500 de lei este din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mai cu seamă aceasta a fost introdusă în circulație în anul 1944 și emisă de Comandamentul Armatei Roșii. Un utilizator al platformei OLX oferă spre vânzare o astfel de piesă, rară și originală, de altfel, iar prețul este pe măsură: 5350 de lei. Utilizatorul are în posesie o singură bancnotă.
Pe fața bancnotei apare înscrisul de 500 (cinci sute lei), iar mai jos se poate observa: ”Falsificatorii acestor bilete vor fi pedepsiți conform legilor în vigoare pe timp de război”. Pe verso este notat 500 (cinci sute lei) și ”primire în toate plățile este obligatorie”. Dedesubt este notat anul, și anume 1944. Pe bancnotă mai sunt inscripționate și serii, dar și ”Comandamentul Armatei Roșii”.
Vezi și CÂT A AJUNS SĂ COSTE PE OLX O BANCNOTĂ DE 1000 DE LEI, DIN 1941
Bancnota de 500 lei este rară
În anul 1943, la conferințele celor trei puteri aliate – SUA, Marea Britanie și URSS – s-a stabilit ca Armata Roșie va lupta pe teritoriul României, Poloniei, Ungariei și Cehoslovaciei. Astfel că, în anul respectiv, s-au comandat proiecte pentru tipărirea banilor de ocupație pentru cele patru țări la combinatul Goznak din Moscova. Istoria lor, însă, nu se termină aici.
Bancnotele de 500 lei (biletele de ocupație) au fost puse în circulație imediat după intrarea Armatei Roșii în România (perioada 15 mai 1944 – 19 august 1944). Nu au mai reprezentat un mijloc de plată începând cu 1 octombrie 1944, în România. Cetățenii români au avut posibilitatea de a schimba, până la data de 30 octombrie 1994, un leu în biletele de ocupație pentru 5 lei în însemne bănești legale românești.
Totuși, bancnotele au fost extrem de rare și au existat și persoane care au ales să păstreze, măcar câte o bancnotă, la colecție. Aceasta este la fel de rară precum cea de 20 de lei din 28 aprilie 1939.
Sursă foto: OLX