Cutremure în România, noaptea trecută! Unde s-au simţit şi ce magnitudine au avut. De ce sunt mai periculoase seismele de suprafaţă

Publicat: 05/03/2023 | 09:25
Cutremur în România. Sursă foto: Pixabay

Un cutremur de suprafaţă s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut magnitudinea 3,8 și s-a produs la adâncimea de 11 kilometri.

Cutremurul a avut loc la ora 00.55  în apropierea oraşelor Craiova (107 km), Sibiu (109 km), Pitești (143 km), Timișoara (161 km), Arad (180 km).

CITEŞTE ŞI: PERICOLUL DE LA BARAJUL VIDRARU! CE S-AR ÎNTÂMPLA, ÎN DOAR 13 MINUTE, DACĂ AR AVEA LOC UN CUTREMUR MAI INTENS DECÂT CEL DIN 4 MARTIE 1977

Ulterior, un alt cutremur s-a produs în aceeași zonă, în această dimineață la ora 03.43. Acesta a avut magnitudinea 2,6.

Ce sunt cutremurele de suprafaţă şi de ce sunt mai periculoase

Cutremurele de suprafață sunt foarte periculoase dacă se produc la o adâncime mică, potrivit seismologilor. Puterea resimțită la suprafață depinde de energia eliberată, de mărimea cutremurului, dar și de adâncime.

Atunci când cutremurul este de suprafață, acesta se propagă pe o întindere mai mică, pe când, dacă este adânc, suprafața de propagare este mai mare. Adică, la aceeași magnitudine, la cutremurele mai mici, degajează mai puțină energie pe metru pătrat.

În cazul României, pericolul mare este atunci când este vorba de o magnitudine “de peste 6 încolo”, după cum declara recent seismologul Gheorghe Mărmureanu.