Cutremur puternic în România în această dimineață, la ora 08:25. S-a simțit și în București
S-a înregistrat un cutremur puternic în România în această dimineață, la ora 08:25. La scurt timp de la producerea seismului, oficialii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au dezvăluit care a fost magnitudinea sa. Mai mult, undele seismice s-au resimțit în unele zone din București.
Un cutremur cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter a avut loc vineri la ora 8.25, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Conform specialiștilor Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul s-a înregistrat la o adâncime de 150 de km.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu (14 km), Covasna (38 km), Întorsura Buzăului (40 km), Vălenii de Munte (51 km) şi Târgu Secuiesc (53 km). Ultimul seism puternic în judeţul Buzău s-a înregistrat în 18 februarie şi a avut magnitudinea de 3.8 pe scara Richter.
Lista cutremurelor mari din 2019
Pe 6 martie a avut loc un seism în Marea Neagră, care a avut o intensitate de 3,6 și s-a produs la o adâncime de doar 7 km. Și în prima zi a lunii mărțișor s-a înregistrat un cutremur cu aceeași magnitudine ca cea din apele mării noastre, iar adâncimea lui a măsurat 89 de km.
Potrivit reprezentanților de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), pe 18 februarie s-a produs un seism de 3,8 grade pe scara Richter în județul Buzău, la o adâncime de 146 de km. Iar pe 6 februarie s-a înregistrat un cutremur în Marea Neagră – intensitatea a fost de 3,7, iar adâncimea de doar 5 km. Conform sursei citată mai sus, pe 5 februarie s-a produs un seism de 3,9 grade pe scara Richter în Buzău. Acesta s-a înregistrat la 113 km adâncime.
În prima lună a lui 2019 s-au produs două cutremure mari; pe 29 ianuarie s-a înregistrat un seism de 3,8 în județul Buzău, la o adâncime de 108 km. Iar pe 9 ianuarie a avut loc unul de 4,4 grade pe scara Richter în județul Buzău. Acesta s-a înregistrat la 130 km adâncime.
Specialiștii spun că în 2019 există riscul producerii unui număr mai mare de cutremure în comparație cu 2018. “Această relație este puternică și ne arată că am putea avea o creștere a numărului de cutremure majore anul viitor (n.r.: 2019)”, au spus profesorii Roger Bilham de la University of Colorado in Boulder și Rebecca Bendick de la University of Montana in Missoula, potrivit The Guardian.