Cutremur neobișnuit în Marea Neagră. Ce magnitudine s-a înregistrat
Un cutremur neobișuit a avut loc în Marea Neagră, miercuri, 17 ianuarie 2024. Seismul a înregistrat o magnitudine de 3.7 grade pe scara Richter, iar INFP – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a transmis datele oficiale. Un val de seisme similare a avut loc și în 2019, iar atunci experții au explicat fenomenul. S-a reamintit și de cutremurul din 1901, când s-a formt un tsunami care a măturat mai multe sate din Dobrogea. Vezi mai jos informațiile.
Conform datelor transmise de INFP – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un seism s-a produs astăzi, 17 ianuarie 2024, în Marea Neagră. Cutremurul a avut 3.7 grade pe scara Richter. S-a produs la ora 09:34, la o adâncime de 21.2 kilometri.
Nu este prima oară când se produc seisme în Marea Neagră. De exemplu, în anul 2019, a avut loc un val de cutremure. La momentul acela, s-au înregistrat nu mai puțin de 10 cutremure în apropierea țărmului. Iar cel mai mare a fost de 3.7 grade pe scara Richter.
„Este ciudat acest tipar, aceaste secvenţe imediate, cu foarte multe mişcări seismice. Urmează să fie aflată cauza pentru că specialiştii, mai ales că adâncimea este foarte mică, specialiştii sunt interesaţi”, spunea Adrian Bâlbă, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, la momentul acela.
Valul de cutremure din Marea Neagră a ridicat semne de întrebare și a stârnit curiozitatea experților. Pe de altă parte, Mihai Diaconescu, cercetător INFP, susținea că nu sunt „cutremure care să sperie, cred că nici nu sunt simţite pe continent”. Seismele produse în 2019 nu au pus în pericol sistemul eco-marin, dar nici pe locuitorii din zona de coastă, susținea Tania Zaharia, director ştiinţific Institutul de cercetare-dezvoltare marină. Un alt cutremur intens a avut loc în 2009, în Marea Neagră, înregistrându-se 5.5 grade pe scara Richter. Atunci, seismul a putut fi simțit până în Capitală.
Cutremurul din 1901 a distrus sate întregi din Dobrogea – s-a format un tsunami în Marea Neagră
Pe de altă parte, un cutremur care a ridicat îngrijorări în rândul specialiștilor a fost în anul 1901. Atunci, mai multe sate au fost măturate din cauza tsunamiului format în urma cutremurului din Marea Neagră. Cutremurul de 7.2 grade pe scara Richter a produs un tsunami înalt de 4-5 metri. Malurile s-au dislocat, iar mai multe sate dobrogene au fost măturate de ape. Mai multe detalii legate de incident se regăsesc la acest link.
Sursă foto: infp.ro, Pixabay