Cutremur în România, miercuri 25 octombrie. În ce zone a fost resimțit

Publicat: 25/10/2023 | 10:31
Cutremur devastator în Japonia

În dimineața zilei de miercuri, 25 octombrie, un nou cutremur a avut loc în România. Magnitudinea seismului a fost de 4,3 și s-a produs în Vrancea, Buzău. Specialiștii l-au încadrat în gradul de intensitate III. 

Redăm informațiile transmise de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului:

„În ziua de 25.10.2023, 09:25:18 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 139 km.
INTENSITATE III
Cutremurul s-a produs la 53km NV de Buzău, 61km E de Brașov, 61km SE de Sfântu-Gheorghe, 65km NE de Ploiești, 68km V de Focșani, 94km NE de Târgoviște”.

Autoritățile iau măsuri în caz de cutremur

În urmă cu câteva luni, șeful INCDFP, Constantin Ionescu, a spus care sunt măsurile pe care le ia pentru siguranța cetățenilor:

„Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime.

(…) În acest moment, noi avem peste 25 de stații primite din străinătate în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară pe toată regiunea, nu numai la noi și în restul de țări și sunt suficiente echipamente în prezent care să ne caracterizeze toate zonele seismice din România”, a declarat șeful INCDFP.

(CITEȘTE ȘI: Două cutremure în România, în această dimineață! Unde s-au simțit seismele și ce magnitudine au avut)

Ce trebuie să faci atunci când are loc un seism

Important să te adăpostești sub un birou sigur (nu de sticlă sau alte materiale care se sparg ușor) care să te poată proteja în situația în care cad obiecte sau bucăți din tencuială. Dacă ești în bucătărie, încearcă, pe cât posibil, să te duci în orice altă cameră deoarece este cel mai riscant loc. Aici sunt obiecte ascuțite, dar și grele, ce ar putea cădea. În cazul în care stai la bloc, nu o lua la fugă pe scări și nu lua liftul, mai bine stai în casă și ai răbdare câteva minute. Atunci când seismul s-a terminat, poți ieși, dar atenție la replici.

Bonus: dacă ești la volan, oprește mașina în condiții de siguranță, așteaptă până când se termină cutremurul și abia apoi își poți continua călătoria.

(CITEȘTE ȘI: Cutremurul de 7,1 grade din România care a luat opt vieți în 1986. Ce s-a întâmplat în țară la primul seism important după drama din 1977)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult