În dimineața zilei de miercuri, un nou cutremur a avut loc în România. Seismul nu a avut o magnitudine mare, potrivit datelor transmise de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul de pe 2 august a avut loc la ora 01:47, în Oltenia, Gorj. A avut o magnitudine de 2.9 și s-a produs la o adâncime de 13,5 kilometri.
„În ziua de 02 August 2023 la ora 01:47:26 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 13.5 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 13km NV de Targu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 74km S de Hunedoara, 89km S de Deva, 97km V de Ramnicu Valcea”, a transmis INFP.
Indiferent de locul în care vă aflați, este important să vă adăpostiți sub un birou sigur (nu de sticlă) care să vă poată proteja în cazul în care cad obiecte sau bucăți din tencuială. De asemenea, dacă se întâmplă să fiți în bucătărie, alegeți oricare alt loc. Este cel mai riscant pentru că aici sunt obiecte ascuțite, dar și grele, ce ar putea cădea.
Dacă locuiți la bloc, nu fugiți pe scări, nu luați liftul. Stați acasă și așteptați câteva minute. Abia după ce situația s-a liniștit, puteți ieși în siguranță. Nu uitați că un seism poate avea și sute de replici.
În cazul în care sunteți la volan, opriți mașina, în condiții de siguranță. Așteptați până când seismul ia sfârșit, apoi conduceți cu grijă. Nu este indicat să porniți mașina în timpul cutremurului deoarece puteți face accident cu alți șoferi.
(CITEȘTE ȘI: România, zguduită de cutremure! Alte două seisme înregistrate în această dimineață, după cel de 4.2 de marți seara)
În urmă cu câteva luni, șeful INCDFP a vorbit despre măsurile pe care autoritățile le-au luat pentru a putea determina faliile în care ar urma să aibă loc seisme. Iată explicația dată de către Constantin Ionescu:
„Noi încercăm să instalăm noi aparate pentru a constrânge cât de cât locațiile unde se produc cutremurele, ca să știm exact și să identificăm cu precizie faliile și să știm exact adâncimea unde se produc cutremurele, pentru că aparatura se află instalată la suprafață. Ca să localizezi în adâncime ar mai trebui un senzor sau doi pe adâncime.
(…) În acest moment, noi avem peste 25 de stații primite din străinătate în cadrul unui proiect de cercetare care se desfășoară pe toată regiunea, nu numai la noi și în restul de țări și sunt suficiente echipamente în prezent care să ne caracterizeze toate zonele seismice din România”, a declarat șeful INCDFP.
(CITEȘTE ȘI: Cutremur în România, duminică dimineață! Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut)