Cutremur în România, cu puțin timp în urmă. L-ați simțit?
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în ziua de 11.05.2022, 18:46:21 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, în Covasna, un cutremur mediu cu magnitudinea de 4.3, la adâncimea de 169.866 km.
Cutremurul s-a produs la 56km E de Brasov, 76km N de Ploiesti, 116km SV de Bacau, 130km N de Bucuresti, 135km V de Braila, 135km V de Galati, 141km NE de Pitesti, 170km E de Sibiu, 195km N de Ruse, 200km SV de Iasi.
Seismul de astăzi vine după unul produs ieri dimineaţă, resimţit şi în Bucureşti, care a avut magnitudinea de 3,4. Acesta s-a produs în Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurul de ieri a avut loc la adâncimea de 138 de kilometri şi a fost resimţit şi de locuitorii din Bucureşti.
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 61km E de Brașov, 69km NE de Ploiești, 122km N de București, 123km S de Bacău, 128km V de Brăila, 131km V de Galați, 140km NE de Pitești, 176km E de Sibiu, 187km N de Ruse, 205km SV de Iași.
Cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs pe data de 16 ianuarie și a avut o magnitudine de 4,6.
Vrancea, cea mai importantă zonă seismică din Europa
Ioan Verdeș, directorul Observatorului Seismologic “Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia, a anunțat că Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa. Potrivit acestuia, un cutremur cu adevărat periculos este unul de peste șapte grade Richter.
“Vrancea este cea mai importantă zonă seismică din Europa am putea spune. Cutremurele din Vrancea pot să afecteze toată zona Europei şi atunci toţi sunt interesaţi de zona aceasta. Avantajul nostru este că ştim exact zona din care pleacă cutremurele şi mai ştim şi care este magnitudinea ca un cutremur să fie distrugător.
Dacă avem un cutremur peste şapte grade Richter abia atunci un cutremur este periculos. Un cutremur este la fel de periculos şi pentru locul din care pleacă şi pentru locul în care ajung undele seismice. Dar într-o zonă mai îndepărtată de epicentru avem nişte unde însumate, care pot produce daune mai mari”, a spus Ioan Verdeș, directorul Observatorului Seismologic “Dr. Cornelius Radu” din Vrâncioaia.