Cutremur în România! Ce magnitudine a avut seismul de acum câteva ore

Publicat: 18/04/2021 | 16:30
Cutremur, în România ( Inquam Photos / Alberto Grosescu )

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunță că duminică, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu cu magnitudinea 3,8 pe scara Richter. 

Seismul a avut loc la o adâncime de 134 de kilometri în apropierea oraşelor Braşov (57 km Est), Ploieşti (63 km Nord) şi Bucureşti (117 km Nord), mai transmite INCDFP.

Citește și: Cutremur în România! Cel mai puternic seism din anul 2021. A fost resimțit în mai multe orașe din țară

O lună „plină” de seisme mici

În luna aprilie, în România s-au produs 21 de seisme cu magnitudini între 2 şi 4,5.  Mai multe seisme cu magnitudinea peste 4 grade pe scara Richter s-au produs în România în anul 2021.

7 martie 2021 – O mişcare seismică cu magnitudinea 4,1 a avut loc la ora locală 11:52, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 145 de kilometri.

27 februarie 2021 – O mişcare seismică cu magnitudinea 4,2 a avut loc la ora locală 23:13, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Seismul a avut loc la o adâncime de 126 de kilometri.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Nu rata: Bucureştiul este “capitala europeană a cutremurelor”. Specialiștii au explicat cum se “despică pământul” de sute de ani

Ce să faci în timpul un cutremur puternic în România:

  • Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.
  • Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.
  • Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.
  • Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.
  • Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.
  • Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.
  • Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren.
  • Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru.
  • Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre.
  • În metrou păstrați-va calmul și ascultați recomandările personalului trenului.
  • Într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, stadion, biserică, etc) stați calm, nu alergați către ieșire; îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul.