Cutremur de 4,2 grade în România! Zona care s-a zguduit bine vineri dimineața

Publicat: 04/10/2024 | 08:51
Cutremur în România. Foto: Pixabay

Alt cutremur în România! Este vorba despre județul Vrancea, acolo unde un seism cu magnitudinea de 4,2 a avut loc vineri dimineață la o adâncime de 103 kilometri, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). 

ACTUALIZARE ORA 7:27: Datele inițiale referitoare la magnitudine și adâncime au fost corectate. Conform INFP, pe 4 octombrie 2024, la ora 06:19:28 (ora României), a avut loc un cutremur de intensitate moderată în zona seismică Vrancea, cu magnitudinea de 4,2 și o adâncime de 103,8 kilometri.

Cutremur în Vrancea

Seismul a avut o intensitate de gradul II. 

Cutremurul a fost de intensitate moderată, cu o magnitudine de 4,1 ML, și s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri. Epicentrul seismului a fost localizat la 47 de kilometri vest de Focșani, 55 de kilometri nord de Buzău, 68 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 76 de kilometri est de Brașov și 86 de kilometri nord-est de Ploiești. 

CITEȘTE ȘI: Cutremur de 3,5 grade pe scara Richter în România. Unde s-a resimțit seismul

Când vine marele seism în România

Deși în 2024 activitatea seismică a fost intensă, se pare că românii nu au de ce să își facă griji. Potrivit specialiștilor, un seism mare, asemănător cu cel din 1977, nu se va produce în următorii ani. Gheorghe Mărmureanu, reputat seismolog și fost director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, spune că următorul cutremur mare s-ar putea înregistra abia peste cinci ani.

„Nu este cazul să ne speriem, stați liniștiți! Încă vreo cinci ani de acum înainte nu vor fi cutremure de intensitate mare, care să pună în pericol România, chiar dacă în lume au loc și unele mai mari. Însă, nu este de joacă, nu e de glumit cu aceste blocuri cu bulină roșie! Au rămas puține în toată țara, o mare parte dintre locatari au părăsit aceste imobile, mai ales în zona Lipscani. Un astfel de bloc trebuie consolidat serios.

Mai sunt cam cinci ani în care în România nu se vor înregistra cutremure mari, conform unor statistici, dar și aceste calcule sunt uneori incerte. Ce mai e sigur în lumea asta?! Totuși, ar mai fi timp pentru consolidări și pentru verificarea structurii”, declara Gheorghe Mărmureanu, în urmă cu ceva timp.

CITEȘTE MAI MULT AICI: Cutremure în lanț luni dimineața, în România! Unde s-au resimțit seismele