Cutremur de 4,1 pe Richter produs azi, 6 august. Zona din România care a fost zguduită din temelii
România a fost, din nou, zguduită din temelii! Marți, 6 august, un cutremur s-a produs în țara noastră. Seismul, cu o magnitudine de 4,1 pe scara Richter, a avut loc la 140 de kilometri adâncime. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a transmis toate datele necesare.
Marți, 6 august, în jurul orei 16:00, un cutremur cu magnitudinea 4,1 s-a produs în zona seismică Vrancea. Reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) au explicat că seismul a avut loc la 140 km adâncime, în apropierea oraşelor Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Bacău, Bârlad și Ploiești.
Citește și: Cutremur într-o zonă neobișnuită a României. Ce trebuie să faci în cazul unui seism major
Cutremur de 4,1 în România
Un cutremur a zguduit România marți după-amiază, în data de 6 august. Seismul s-a produs în zona Vrancea, în apropierea următoarelor orașe: 43 km V de Focșani, 66 km N de Buzău, 67 km E de Sfântu-Gheorghe, 80 km E de Brașov, 95 km S de Bacău, 97 km SV de Bârlad, 99 km NE de Ploiești.
„În ziua de 06 August 2024, la ora 16:04:34 (ora locală a României), s-a produs în ZOna Seismică Vrancea, Vrancea, un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 140.0 km”, au transmis reprezentanții INFP.
Este foarte important ca oamenii să fie informați de modul în care trebuie să reacționeze atunci când are loc un cutremur. În urmă cu ceva timp, Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), în cadrul Ministerul Afacerilor Interne din România, a oferit câteva recomandări esențiale.
„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată.
Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panică poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”, a transmis Raed Arafat.
De asemenea, Raed Arafat a precizat că este esențial să oprești gazele și să te adăpostești sub o masă sau un alt loc, pentru a te proteja. Zonele de rezistență ale încăperii sunt recomandate. În primele secunde când are loc cutremurul, se recomandă să deschizi ușa, pentru a nu rămâne blocat.
„În rest, primul lucru pe care îl faci, dacă ai gazul aprins, îl oprești și stai ascuns sub o masă, sub ceva care să te protejeze. Nu mai putem să spunem sub tocul ușii, pentru că nu mai sunt corelate ușile cu grinzile de rezistență, deci, mai degrabă, sub un obiect care poate să te protejeze, dacă se întâmplă să cadă ceva sau în zone în care știi că e ceva de rezistență.
Aștepți să treacă cutremurul și vezi apoi ce se întâmplă în jurul tău. Una dintre recomandările care se dau este imediat să deschizi ușa. Deschizi ușa apartamentului, dar rămâi în apartament, ca să nu rămâi blocat.
E posibil ca ușile, uneori, să se blocheze. Atunci, dacă ușa a rămas deschisă pe timpul cutremurului în primele secunde, știi că nu rămâi blocat. Astea sunt recomandările generale”, a mai spus Raed Arafat la Digi24.
Citește și: Al treilea cutremur în ultimele 24 de ore, în aceeași zonă din România! Ce magnitudine au avut