Un cutremur a avut loc, astăzi, în România! Seismul a înregistrat magnitudinea de 4,1 pe scara Richter. În ce zone ale țării a fost resimțit?
Un cutremur de 4,1 a avut loc, vineri, în țara noastră. Seismul s-a produs la ora 15.23 la adâncimea de 136 de kilometri, în județul Buzău. A fost vorba despre un cutremur de intensitate medie, transmit reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Acesta s-a produs la 57km V de Focșani, 58km NV de Buzău, 59km SE de Sfântu-Gheorghe, 66km E de Brașov, 81km NE de Ploiești. A fost resimțit inclusiv în București.
CITEȘTE ȘI: A FOST CUTREMUR, NOAPTEA TRECUTĂ, ÎN ROMÂNIA. CE INTENSITATE A AVUT ȘI UNDE S-A PRODUS
„În ziua de 07.07.2023, 15:23:10 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 4.1, la adâncimea de 153.875 km”, este anunțul făcut de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Raed Arafat, șeful DSU, anunța, acum ceva vreme, câteva recomandări importante cu privire la ce trebuie să facem în cazul unui cutremur major. Seismele pot provoca adevărate dezastre, fiecare secundă fiind importantă pentru viața cuiva.
„Nu este recomandat ca oamenii să sune la 112 pentru că au simțit cutremurul. Ei trebuie să fie conectați, dacă se întâmplă un cutremur cu efecte, vom veni cu mesaje. Mesajele prima dată vin pe Ro-Alert dar și pe aplicația DSU pe care am recomandat-o, ea a fost actualizată. A fost acum o nouă actualizată, se poate intra pe Google Store sau pe Apple Play pentru update, s-au rezolvat anumite bug-uri care erau în aplicație. Descărcând aplicația DSU poți avea foarte multe informații, inclusiv mesaje transmise din partea noastr. Pe partea cealaltă, Ro-Alert poate să vină după ce s-a produs cutremurul, cu anumite recomandări.
Din timp, însă, recomandăm tuturor să intre pe platforma fiipregătit.ro și să vadă ghidurile și să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur. Pentru că aceste ghiduri sunt foarte clare. Unul dintre aspectele pe care le recomandăm clar – oamenii trebuie să înțeleagă că panica poate să ducă la greșeli mari care să coste vieți – dacă ești panicat și fugi și te prinde cutremurul în perioada lui maximă pe casa scărilor, riscul e mult mai mare decât dacă ești în apartament, în lift e și mai mare”, transmitea Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.