Curs valutar emis de BNR, 25 aprilie 2023. În jurul orei 13:00, reprezentanții Băncii Naționale a României vor actualiza noile valori. Iată ce cotații există pentru euro, dolar, lira sterlină și gramul de aur.
Banca Națională a României (BNR) va actualiza cursul valutar pentru ziua de 25 aprilie 2023, în jurul prânzului.
Moneda euro a înregistrat o scădere cu 0.0108 unități în cursul zilei de 24 aprilie, față de ziua precedentă, ajungând la valoarea de 4.9293 RON. Cu toate acestea, valuta oficială a Uniunii Europene a reușit să înregistreze o creștere cu +0.0096 de unități în ultima raportare. În luna decembrie din 2022, euro a ajuns la valoarea maximă de 4.9474 RON, în România. În același timp, dolarul a atins valoarea de 4.4751 RON, iar cea mai ridicată valoare a acestei monede în România a fost înregistrată în luna noiembrie din 2022, când a ajuns la 5.0344 RON. Francul elvețian a fost cotat la valoarea de 5.0327 RON. De asemenea, valoarea unui gram de aur a fost de 285.5306 RON.
Aceste fluctuații în cursul valutar pot avea un impact semnificativ asupra economiei, în special asupra companiilor care fac afaceri cu parteneri străini sau care importă și exportă produse. De asemenea, aceste schimbări pot afecta și turismul, deoarece pot influența prețurile la hoteluri și alte servicii turistice. Evoluția cursului valutar înseamnă și schimbări în planificarea financiară și în deciziile de afaceri.
Consiliul de Administrație al BNR a făcut estimări referitoare la evoluția inflației în următoarele luni. Potrivit Minutei ședinței de politică monetară din data de 4 aprilie, oficialii susțin că ar putea avea loc o scădere a ratei anuale a inflației, comparativ cu datele inflației din februarie, când a fost înregistrat un procent uriaș de inflație.
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că noile date şi evaluări indică o accelerare a descreşterii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III 2023, iar apoi la 7% în decembrie 2023 şi la 4,2% în decembrie 2024, implicând rămânerea ei uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în documentul elaborat în timpul ședinței, relatează Agerpres.