Curs valutar 2023 | Câți lei va ajunge 1 euro anul viitor. Va depăși cu mult borna de 5 ron

Publicat: 28/12/2022 | 19:35

Anul viitor, leul românesc ar putea trece de pragul de 5 lei în raport cu moneda euro. Analiștii se așteaptă ca deprecierea leului să continue până în 2023, iar cursul estimat de către aceștia pentru primul trimestru din anul care vine este de 5,0279 lei/euro.

Leul s-a întărit anul acesta față de euro, iar BNR a anunțat recent un curs de schimb oficial de 4.9020 Lei/ euro. Dacă luăm în calcul și previziunile economiștilor Raiffeisen Bank, aceștia au o țintă de curs valutar de 5.05 lei/ euro la finalul anului acesta. Ei consideră deprecierea aceasta total nesemnificativă și naturală.

Problemele și tensiunile geopolitice și globale duc la creșterea inflației

Tensiunile geopolitice actuale și problemele din lanțurile globale de aprovizionare duc la rate mari ale inflației și la perspective economice destul de slabe, după părerea analiștilor austrieci. În acest sens, băncile centrale înăspresc politica monetară, crescând dobânzile cheie și încercând astfel să încetinească nivelul de creștere al inflației.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA spune că anticipațiile inflaționiste au intrat din nou pe trendul crescător, iar reducerea puterii de cumpărare datorită inflației își va pune puternic amprenta pe consum în 2023.

VEZI ȘI:O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU BUZUNARELE ROMÂNILOR! CE SE VA ÎNTÂMPLA DE LA 1 IANUARIE 2023

În 2023, un euro va costa 5,0279 lei (Sursă: Pixabay)

Cursul valutar din 2023 va suferi o depreciere a leului

În ceea ce privește cursul valutar, acesta menționează că va exista o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în comparație cu valoarea din prezent. Astfel, 1 euro va ajunge să valoreze 5,0279 lei pentru un timp de 6 luni, iar pe termen de 12 luni, valoarea medie a cursului de schimb este de 5,1021 lei pentru un euro.

Anticipațiile inflaționiste au reintrat pe trendul crescător, acestea arătând o inflație exprimată în două cifre pentru întreg anul următor. Reducerea puterii de cumpărare datorată inflației își va pune amprenta asupra consumului anul viitor.

În aceste condiții și anticipațiile de creștere economică pentru anul 2023 s-au redus, acestea înregistrând o valoare de 1,3%. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte.

CITEȘTE ȘI:POVESTEA INCREDIBILĂ A UNUI BĂRBAT DIN FOCȘANI. CE I-A MINȚIT ACESTA PE ȘEFII LUI PENTRU A OBȚINE BANI ÎN PLUS

Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 2,2 puncte a componenței de condiții curente, iar pe de altă parte a scăderii, cu 0,5 puncte a componenței de anticipații. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a majorat față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,68%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro., spune Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA.

This browser does not support the video element.