Deși este caracteristică Statelor Unite și Canadei, de câțiva ani încoace, românii au împrumutat și ei sărbătoarea de Halloween, cel puțin partea ei comercială și distractivă. Explicația originii celtice a sărbătorii este că Halloween ar fi Noaptea Tuturor Sfinților, noaptea în care cei vii “vorbesc” cu spiritele și faptul că toate costumele folosite le alungă pe cele rele. Tocmai de aceea e musai să fie cât mai șocante sau înfricoșătoare.
Există și alte teorii ale originii legate de simpla sărbătorire a recoltei toamnei, celebrarea sfârșitului verii sau chiar sărbătoarea crestină a morților, ocazie cu care oamenii făceau prăjituri pentru sufletele creștinate, aceasta fiind considerată ca fiind, de fapt, sursa colindatului: trick-or-treat (n.r.: Ne dați ori nu ne dați?).
Indiferent de rădacini sau obiceiuri, Halloween-ul rămâne pe glob o ocazie perfectă pentru carnaval, sărbătoare și distracție. Și, apropos de distracție, am găsit câteva curiozități haioase legate de Halloween.
Primii dovleci scobiti sau Jack O’Lanterns, cum ii numesc americanii, erau, de fapt, napi, cartofi si sfecla rosie.
Halloween este considerata ca fiind a doua mare sarbatoare care genereaza incasari record pe continentul american, surclasand chiar si ziua de Sfantul Valentin. Doar Craciunul este mai profitabil!
Conform studiilor, 50% dintre copiii care merg la colindat prefera ciocolata, 24% – bomboanele si 10% – guma de mestecat. Tineti cont de preferintele micutilor cand faceti provizii pentru colindatori.
In Bellville si Missouri este ilegal sa ceri bomboane daca ai peste 13 ani. Se pare ca adultii pofticiosi nu sunt bineveniti la colindat.
In Alabama este ilegal sa te costumezi ca preot sau calugarita de Halloween.
Se crede ca sarbatoarea a fost influentata de vechea sarbatoare romana, Pomona, care celebra zeita rezoltei cu acelasi nume.
Doar 22% dintre parinti au admis ca nu se ating de dulciurile adunate de copii la colindat. Aproximativ 75% au recunoscut ca se infrupta din recolta celor mici fara nici o remuscare.
Conform statisticilor, cele mai populare costume de copii din ultimii ani sunt cele de printesa, animalute sau supererou. Pentru adulti, piratii si vrajitoarele au avut cel mai mare succes.
Dovlecii nu sunt doar portocalii, ei pot fi si albastri, albi sau verzi.
Urmatorul Halloween cu luna plina va fi chiar in 2020. Daca il ratati, va trebui sa asteptati pana in 2039 pentru o noapte de Halloween ca la carte.