Curentul El Nino este istorie! Ce ne așteaptă după ce întreaga planetă a fost lovită de secetă
Chiar dacă oficial, curentul El Nino s-a încheiat, efectele acestuia încă își fac simțită prezența la nivelul întregului glob. Începând cu această toamnă, acesta va fi înlocuit de La Nina, un model climatic care aduce, de regulă, temperaturi și mai ridicate.
Încă de la începutul verii trecute, El Niño, un model climatic natural marcat de temperaturi ridicate, și-a pus amprenta la nivelul întregului glob. La începutul lui 2024, acesta a atins un nou nivel, după ce a crescut temperaturile în timpul celui mai cald an înregistrat vreodată și a influențat alte evenimente meteorologice globale.
Acum că El Niño a trecut, opusul său se pregătește să preia controlul mai târziu în vara lui 2024: La Niña.
Pentru un moment, niciunul dintre cele două fenomene nu își fac simțită prezența, aflându-se într-o fază neutră, transmite Centrul de Predicție Climatică al Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei (NOAA). Acest lucru se poate schimba rapid pe măsură ce La Niña își recapătă puterile pe parcursul verii. Cel mai probabil, curentul va deține controlul până în septembrie, în perioada de vârf a sezonului uraganelor.
Iată ce ne-ar putea rezerva o vară fără curentul El Niño și cu o La Niña în devenire!
El Nino a fost cel care oprea furtunile. La Nina este cel care le dezvoltă
Curentul El Niño a fost cel care prin consistența sa dizolvă furtuni, în timp ce La Niña face exact opusul. În următoarea perioadă, mai multe furtuni s-ar putea dezvolta fără ca El Niño să le rețină. Mai mult, El Niño va lăsa coastele din SUA vulnerabile în acest sezon.
De asemenea, temperaturile mari ale apei din Oceanul Atlantic ar putea să funcționeze ca un combustibil pentru furtuni, fiind principalul motiv pentru care s-ar forma, dar și să le întărească și să avanseze.
Oceanul Atlantic nu este singurul ocean vaporos. În decursul ultimului an, El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor medii globale ale oceanelor, înregistrând niveluri record.
În cele din urmă, La Niña poate avea efect oarecum de răcire asupra oceanelor lumii, potențial nivelând o parte din încălzirea necontrolată a anului trecut.
Cu toate acestea, acest lucru nu se va întâmpla prea curând. Oceanele se răcesc extraordinar de lent, mai ales că aproximativ 90% din excesul de căldură din lume produs de arderea combustibililor fosili pentru încălzirea planetei este stocat în ele.
Ce impact de durată al lui El Niño
El Niño a început să-și facă simțită prezența în iunie 2023, devenind rapid unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată. Curentul a influențat radical întreg globul în ultimul an.
Cel mai important, El Niño a contribuit la împingerea temperaturii atât a aerului, cât și a oceanelor la niveluri record la nivel global. Fiecare lună din iunie 2023 până în mai 2024 a fost cea mai fierbinte astfel de lună din lume înregistrată vreodată.
Temperaturile oceanelor au urcat pentru prima dată la niveluri record în martie 2023 și au rămas la niveluri istorice de atunci.
În ciuda înregistrărilor care au început înainte de sosirea lui El Niño pe scenă, modelul climatic nu a făcut decât să exacerbeze situația, deoarece căldura record din aer s-a infiltrat în oceane.
Modelul climatic natural a influențat, de asemenea, multe evenimente meteorologice semnificative începând cu vara trecută.