Dorința de a slăbi rapid îi determină pe mulți să urmeze diete drastice, însă efectele acestora asupra metabolismului pot fi dezastruoase. Conform Mihaelei Bilic, medic nutriționist, regimurile hipocalorice repetate încetinesc arderea caloriilor și determină organismul să funcționeze cu un consum energetic minim.
Deși la început rezultatele par promițătoare, pe termen lung, restricțiile calorice severe determină corpul să stocheze mai ușor grăsimea, iar pierderea kilogramelor devine din ce în ce mai dificilă. Metabolismul, odată încetinit, nu revine la valorile inițiale, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate redusă de alimente va fi necesară pentru menținerea greutății, nu pentru slăbire.
Un regim alimentar sărac în calorii poate duce la pierderea în greutate, dar și la scăderea masei musculare. În timp ce în procesul de slăbire se pierd atât grăsime, cât și țesut muscular, la îngrășare kilogramele revenite sunt compuse în mare parte doar din grăsime. După mai multe astfel de episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă greutatea rămâne constantă, proporția dintre masa musculară și cea grasă se modifică în defavoarea sănătății metabolice.
„Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul Paradoxal, cu cat mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor repetate nu este urmată de revenirea la normal a arderilor. Un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie diminuat cu 30-50%. Regimul hipocaloric are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar pentru menținere, nu pentru slăbit!
Când slăbim pierderea kilogramelor se face atât din țesutul adipos cat și din țesutul muscular; reîngrășarea se face 100% cu grăsime. După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cîntar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător.”, a scris Mihaela Bilic pe social media.
Alimentele care stimulează metabolismul
Rata metabolică nu este influențată doar de cantitatea de calorii consumate, ci și de tipul de alimente incluse în dietă. Anumiți nutrienți necesită mai multă energie pentru a fi metabolizați, ceea ce înseamnă că pot contribui la accelerarea arderilor.
Proteinele din carne, pește și ouă au cel mai mare efect termogenic – organismul consumă cu 25% mai multă energie pentru a le metaboliza. Prin urmare, ele nu doar că ajută la slăbit, dar și susțin creșterea masei musculare, esențială pentru un metabolism activ.
Grăsimile sunt cele mai concentrate în calorii, iar corpul le stochează cu un consum minim de energie. Practic, ele sunt transformate în țesut adipos aproape fără efort, ceea ce explică tendința de îngrășare atunci când sunt consumate în exces.
Carbohidrații rapizi, proveniți din zahăr și produse făinoase, determină o creștere metabolică redusă, de numai 5-9%. Mai mult, aceștia stimulează secreția de insulină, hormonul responsabil de stocarea grăsimilor.
Pentru a preveni încetinirea metabolismului și a menține un echilibru sănătos, nutriționiștii recomandă câteva reguli simple, dar eficiente:
Consumul de proteine la fiecare masă – acestea susțin arderile metabolice și reduc pierderea masei musculare în procesul de slăbire.
Evitarea combinațiilor de făinoase și grăsimi, cum ar fi pizza, paste sau sandvișuri – sunt ușor de transformat în depozite adipoase.
Băuturile reci sau calde stimulează arderile prin necesitatea de a fi aduse la temperatura corpului.
Condimentele picante intensifică metabolismul și stimulează digestia.
Cafeaua accelerează circulația, respirația și digestia, având un efect benefic asupra metabolismului.
Cerealele integrale și fructele cu coajă au un indice glicemic mai mic și un impact mai redus asupra secreției de insulină.
Evitarea carbohidraților seara, deoarece rata metabolică scade spre sfârșitul zilei.
Fructele de mare, datorită conținutului de iod, seleniu și zinc, susțin funcționarea tiroidei, glanda responsabilă de metabolism.
Limitarea consumului excesiv de legume crucifere (varză, broccoli, conopidă), care pot afecta activitatea tiroidei.
Mesele mici și dese susțin metabolismul activ, evitând senzația de foame excesivă și menținând arderea caloriilor constantă pe parcursul zilei.