Cuptorul cu microunde este prezent în aproape toate bucătăriile. Tot mai mulți oameni se întreabă însă, dacă este periculos pentru sănătate. În ultimii ani, reputația lui nu a fost tocmai bună.
Cuptorul cu microunde ne-a ușurat incredibil de mult treaba din bucătărie. Este practic și rapid, însă a devenit controversat. Mulți cred că aceste controverse care spun microundele sunt, de fapt, periculoase.
Secretul cuptorului cu microunde este un mic dispozitiv, numit magnetron, care converteşte electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvenţă, respectiv într-un fel de radiaţii electromagnetice, potrivit csid.ro. Pentru că acest mecanism implică radiațile, în jurul cuptorului cu microunde au apărut tot felul de controverse. Oamenii cred că alimentele băgate la cuptorul cu microunde sunt modificate periculos. (Nu rata Sigur nu te asteptai la asta! Ce se intampla daca bagi un bob de strugure in cuptorul cu microunde)
Mulți cred că microundele distrug enzimele sau antioxidanții din alimente și că acestea își pierd toți nutrienții. Cu toate acestea, și fierberea are acest efect. Potrivit unui studiu efectuat în 2003, oamenii de știință au efectuat mai multe experimente pe broccoli, atât fierberea cât și microundele distrug antioxidanții. Prepararea la abur este singura metodă care nu îi afectează. În principiu, prepararea alimentelor la microunde nu diferă foarte tare de celelalte metode. În orice preparare termică, este inevitabil ca alimentele să nu-și piardă din nutrienți! (Citește și Cuptorul tău cu microunde emite radiaţii? Află cum poţi verifica!)
Cuptorul cu microunde a primit în anii ’80 aprobarea FDA în privinţa emisiilor de radiaţii. Prin urmare, deci Guvernul Statelor Unite ale Americii nu îl consideră periculos pentru sănătate. Există totuși niște reguli de aur în utilizarea cuptorului cu microunde. Este strict interzisă încălzirea alimentelor în recipiente din plastic, metal sau aluminiu. Mâncarea se încolzește doar în recipiente de sticla şi ceramica.
Încălzirea hranei la microunde în ambalaje nepotrivite poate dăuna sănătăţii, spun medicii. Există un risc crescut ca aceste materiale să degaje substanţe chimice periculoase ce ajung în cele din urmă în organismul nostru. Ca sfat important, cuptorul cu microunde trebuie curățat și dezinfectat periodic. De asemenea, el vine cu o serie de instrucțiuni în funcție de care trebuie să țimen cont atunci când încălzim sau preparăm mâncarea în microunde. (Vezi aici Ai incercat sa bagi o ceapa in cuptorul cu microunde? Trebuie sa vezi ce se întâmplă cu ea)