Cupa României a contrazis tradițiile în ultimii ani. Pe rând, competiția K.O. a fost câștigată în premieră, în acest deceniu, de echipe precum Astra Giurgiu, FC Voluntari sau Viitorul Constanța, numele mari ”ocolind” acest trofeu, cu mici excepții.
Între 3 și 5 martie, Cupa revine, propunând patru partide foarte interesante. Este ultima fază în care se mai joacă un singur meci, eliminatoriu, din semifinale urmând să se dispute partide tur/retur.
DESCARCĂ APLICAȚIA SUPERBET! PESTE 800.000 DE ROMÂNI AU FOLOSIT-O DEJA!
Academica Clinceni – Dinamo București se dispută pe terenul echipei din capitală, deoarece ilfovenii nu beneficiază de instalație de nocturnă. La prima vedere, ”câinii roșii” sunt favoriți, dar Academica tocmai ce a învins în campionat cu 1-0, chiar în ”Groapă”, astfel că bucureștenii nu trebuie să fie foarte liniștiți.
Petrolul Ploiești – Sepsi OSK aduce singura trupă din Liga 2 în această fază. Prahovenii sunt în cursa pentru revenirea în elită, însă vor da de fostul lor antrenor, Leo Grozavu, acesta plecând de la Petrolul în toamna lui 2018, în condiții destul de tensionate.
Politehnica Iași – Universitatea Craiova o găsește pe formația-gazdă într-o situație foarte complicată, în cursa pentru evitarea retrogradării din Liga 1. Oltenii au o perioadă excelentă, au intrat de pe locul 2 în ”play-off” și au câștigat în ultima vizită în ”Orașul celor șapte coline” cu un categoric 5-2.
Hermannstadt – FCSB este reeditarea ”sfertului de finală” de neuitat din 2018, atunci când sibienii câștigau cu 3-0 în anul în care sibienii ajungeau în finala Cupei României și intrau în premieră în Liga 1.
Cucerirea acestui trofeu este în primul rând o reușită de prestigiu. Apoi, pentru formații ca FCSB și Dinamo, ar fi putea fi reabilitarea în fața fanilor după un sezon destul de frustrant. Dinamo a ajuns pentru a treia oară la rând în stagiunea de ”play-out”, oficialii câinilor declarând clar că vor să câștige Cupa. FCSB ar avea și ea o consolare, mai ales că din 2015 nu a cucerit niciun trofeu intern, iar în campionat șansele de titlu sunt tot mai scăzute.
VERIFICĂ AICI OFERTA COMPLETĂ PROPUSĂ DE SUPERBET! GĂSEȘTI CELE MAI AVANTAJOASE COTE
Apoi, ar fi aspectul economic. Formația care va învinge în finală va primi 265.000 de euro, o sumă deloc de neglijat pentru nicio trupă din România. Nici finalista nu se va declara nemulțumită, urmând a fi recompensată cu 75.000 de euro. În total, Federația va plăti peste 700.000 de euro către cluburile participante în competiția K.O.
În final, este important de amintit că accesul în UEFA Europa League ar putea fi amanetat de formații care nu pot răzbate în Top6. Iar, în competițiile continentale nu ar fi exclus ca eventuala câștigătoare să aibă de-a face cu o echipă de frunte din Europa, astfel că nici încasările de rigoare nu sunt de ignorat.
Academica Clinceni este un ”newcomer” în fotbalul nostru. Clubul ilfovean există în actuala formula juridică din 2015 și în vara anului trecut a ajuns în premieră în prima divizie. În drumul spre ”ultimele 8”, formația antrenată de Ilie Poenaru a câștigat cu 3-2 la Turris Turnu Măgurele, pretendentă la promovare în L1 și a trecut acasă cu 2-0 de una din revelațiile acestui sezon din prima divizie, FC Botoșani.
Dinamo București a luat de 13 ori Cupa României, dar ultima dată când a savurat un triumf în această competiție a fost în 2012. În 2016, a pierdut Cupa, la loviturile de departajare, în fața celor de la CFR Cluj. Elevii lui Dușan Uhrin jr. au ajuns în ”sferturi” după victorii contra unor formații de ligi inferioare: 3-1 la UTA (L2), respectiv la Foresta Suceava (L3).
Petrolul Ploiești are trei Cupe în vitrină, ultima dintre ele fiind cucerită în 2013, înaintea declinului economic care a dus la restartarea clubului. ”Găzarii” au beneficiat și ei de un traseu accesibil, eliminând formații din afara Ligii 1: 1-0 cu Sportul Snagov (L2), 1-0 la Industria Galda (L3) și 7-0 la Sănătatea Cluj (L3).
Sepsi OSK a ajuns în această fază după meciuri cu goluri multe, deși covăsnenii au în prima divizie o medie scăzută de reușite în partidele lor. Trupa din Sfântu Gheorghe a trecut cu 4-1 de divizionara secundă Ripensia Timișoara, iar în ”optimi” a câștigat cu 4-2, acasă, contra Astrei Giurgiu. Covăsnenii nu au reușit nicio performanță notabilă până acum în Cupa României.
Politehnica Iași a ajuns cel mai sus în Cupă în 2016, în sferturile de finală, aceasta fiind cea mai bună realizare din competiția K.O. de la refacerea clubului din urmă cu aproape un deceniu. În prezenta ediție, ”alb-albaștrii” au trecut de Rapid București (1-0), precum și de terța divizionară Metalul Buzău (3-0).
Universitatea Craiova nu a avut emoții până acum. În ”16”-imi, oltenii au trecut cu 1-0 de divizionara secundă CSM Reșița, apoi au învins cu 4-1 la FC Voluntari. În 2018, oltenii au cucerit Cupa României, iar anul trecut au fost eliminați în semifinale de Viitorul Constanța, cea care ulterior avea să cucerească trofeul.
FC Hermannstadt a jucat în deplasare în cele două confruntări de până acum: 1-0 la colega de eșalon Chindia Târgoviște, respectiv 2-0 la CS Mioveni, una dintre cele mai puternice echipe din L2. Sibienii au ajuns în 2018 în finala Cupei României, pierdută contra Universității Craiova.
FCSB este clubul cel mai galonat în Cupă, cu 22 de trofee, dacă luăm în calcul și performanțele bifate de Steaua București. În cele două jocuri din actuala ediție, ”roș-albaștrii” au dat de trupe din Liga 2: 2-0 cu Metaloglobus București, respectiv 1-0 cu Universitatea Cluj.
ȚI-AM PREGĂTIT O MULȚIMTE DE PARIURI SPECIALE! VERIFICĂ OFERTA ȘI ALEGE-ȚI COTA POTRIVITĂ
Date statistice importante