Cunoaste-ti drepturile de chirias
REGULI. Orice gazda trebuie sa respecte intimitatea chiriasilor Ionela Chircu Cauti cu disperare o locuinta cu chirie, dar te temi ca vei intampina greutati cu proprietarul imobilului? Este bine sa stii ca niciun fel de contract de inchiriere nu te poate priva de drepturile care iti sunt conferite prin lege! In primul rand, ai drept de folosinta linistita si exclusiva a locuintei!
Proprietarul trebuie sa-ti ofere standarde minime de cazare!
La fiecare plata efectuata, acesta este obligat sa-ti dea o chitanta de incasare a chiriei! Poti sa contactezi proprietarul in orice moment rezonabil! Ai dreptul sa primesti datele de contact ale acestuia pentru a pastra legatura cu el. Posesorul imobilului are dreptul de a intra in locuinta numai cu permisiunea ta! In cazul in care proprietarul este nevoit sa efectueze reparatii sau vrea sa inspecteze locuinta trebuie sa aranjati intalnirea din timp, cu exceptia situatiilor de urgenta! Daca achiti cheltuielile de reparatii pe care trebuie sa le suporte proprietarul, ai dreptul la rambursarea lor! Poti sa primesti in casa prieteni care raman la tine peste noapte sau pentru o perioada scurta de timp! Exceptie fac doar cazurile in care acest lucru este interzis prin contract! In cazul rezilierii contractului de locatie, ai dreptul la o anumita perioada de preaviz!
Ce faci daca ti-au fost incalcate drepturile?
Atunci cand consideri ca drepturile de chirias ti-au fost incalcate, nu dispera! Exista metode de redresare. De exemplu, in cazul litigiilor privind contractele de inchiriere privata poti trimite cazul la Comisia pentru Inchirieri Rezidentiale Private, din cadrul primariei, care asigura un serviciu de solutionare a litigiilor pentru sectorul privat de inchirieri. Daca proprietarul nu mentine proprietatea la standardele corespunzatoare, este bine sa apelezi la primaria pe raza careia domiciliezi.