Cumperi roșii țuguiate de la piață, de obicei? Avertismentul transmis de experți

Publicat: 01/03/2023 | 11:10
Kilogramul de roșii a ajuns mai scump decât cel de carne de miel / Sursă Foto: Pixabay

Roșiile sunt printre cele mai achiziționate fructe din piețele românești. Însă, tu știai că ar putea ascunde un pericol? Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură, a explicat la ce trebuie să fii atent, atunci când cumperi roșiile cu „moț”! Iată detaliile mai jos, în articol.

Roșiile nu lipsesc din casele românilor. În salate, gătite acasă în diferite mâncăruri sau savurate în stare pură, roșiile sunt fructele care nu lipsesc de pe mesele oamenilor. Însă, acestea ar putea ascunde un mic pericol pentru sănătate. Iar, despre această chestiune a discutat Viorica Lagunovschi, doctor la Facultatea de Horticultură.

Vezi și DE CE NU E BINE SĂ MĂNÂNCI ROŞII CU BRÂNZĂ? PERICOLUL CARE TE PAŞTE DACĂ VEI CONSUMA CELE DOUĂ ALIMENTE APARENT BANALE

Sunt roșiile țuguiate un pericol pentru sănătate?

Roșiile cu „moț” – așa cum mai sunt „alintate” de români – sunt la mare căutare, mai ales pe perioada verii. Sunt gustoase, zemoase și perfecte pentru salate. Însă, experții transmit un avertisment în privința lor, pentru că există posibilitatea, într-o anumite situație, să devină un pericol pentru sănătate. Mai cu seamă, este vorba despre roșiile țuguiate care au fost crescute cu anumite chimicale. Experții susțin că nu ar fi vorba despre un soi bulgăresc (referitor la forma pe care o au), ci despre modul în care au fost cultivate.

„În primul rând trebuie să fim foarte atenți. Nu toate tomatele acestea care sunt ţuguiate sunt neapărat periculoase. Există în sortimentul actual o serie de hibrizi care au acest mucron, această excrescență, care nu este chiar atât evidentă, dar ea există. Firmele de distribuție au adus pe piață niște hibrizi din aceştia. Însă, dacă mucronul este foarte evident, asta înseamnă într-adevăr că acele fructe au fost stimulate excesiv.

Stimularea se face fie pentru a ajuta planta să realizeze polenizarea, pentru că altfel, datorită temperaturilor scăzute și a luminii proaste, tomatele nu reușesc să polenizeze, adică să facă pur și simplu fruct. Apoi, se întâmplă fie să cadă florile, fie fructele legate fără o polenizare adecvată să cadă imediat după ce s-au format”, explică Viorica Lagunovschi.

Citește și TOȚI ROMÂNII FAC GREȘEALA ASTA! MOTIVUL PENTRU CARE ROȘIILE NU TREBUIE ȚINUTE ÎN FRIGIDER, CI LA TEMPERATURA CAMEREI

„Din cauza aceasta, producătorii de tomate sunt practic obligaţi, să zic așa, să recurgă la o serie de metode pentru a preveni aceste riscuri. Există însă și metode mecanice care nu sunt dăunătoare. Pur și simplu trebuie să treci în fiecare zi printre plantele de tomate și să mişti fie tulpina plantelor, fie chiar inflorescențele care sunt formate și sunt înflorite, ceea ce ajută ca polenul să ajungă de pe antere pe stigmat, deci practic e vorba aici de o plantă hermafrodită.

Dar există pe piață și câțiva stimulenți chimici, într-adevăr, dar care dacă sunt utilizați în concentrații adecvate, exact cum scrie pe plicul cu care se comercializează, dacă se stropește doar inflorescența care are florile înflorite, atunci nu există riscuri. Riscul este însă în momentul în care aceste inflorescenţe sunt stimulate excesiv, deci practic se fac tratamente de 2-3 ori pe săptămână și ele ar trebui să se facă mult mai rar”, a continuat doctorul la Facultatea de Horticultură, la Antena 3 CNN.

Sursă foto: Pixabay