Nu te repezi sa dai banii pe carne sau pe produsele din carne de porc achizitionate de la cel mai apropiat chiosc din cartier!
Reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare sunt de parere ca, daca vrei sa petreci sarbatorile de iarna in liniste, trebuie sa te asiguri ca delicioasa carne de porc si preparatele obtinute prin prelucrarea acesteia care iti vor umple masa in aceste zile sunt proaspete si nu contin paraziti. De unde trebuie sa-ti iei produsele alimentare? Umpleti frigiderul cu tot ce-ti trebuie pentru Craciun si Anul Nou din magazinele de profil care au obtinut avizul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Pentru a evita posibile toxiinfectii alimentare sau infestari cu parazitul Trichinella Spiralis inspectorii sanitar-veterinari fac urmatoarele recomandari: Nu cumpara carne de porc, produse sau preparate obtinute din aceasta de la persoane necunoscute sau neautorizate pentru aceasta activitate si din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar veterinar. Inspectorii autoritatii garanteaza siguranta acestor alimente prin programele de control pe care le-au demarat in aceasta perioada. Carnea si produsele din carne comercializate in magazinele de specialitate avizate provin din abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta sanitar veterinara permanenta. Linie telefonica pentru consumatorii nemultumiti Daca ai pornit la cumparaturi si descoperi in magazin anumite alimente care nu corespund standardelor de calitate, poti face reclamatie. ANSVSA pune la dispozitia consumatorilor linia telefonica 0800826787 pentru sesizarea neregulilor in domeniul sigurantei alimentelor. Pentru protejarea publicului larg, inspectorii sanitar-veterinari au intensificat controalele in unitatile comerciale. Acestia au constituit Comandamentul de iarna 2009-2010, care va verifica restaurantele, cantinele, taberele pentru copii, pensiunile turistice si magazinele unde se comercializeaza carnea. Comandamentul activeaza pana pe data de 15 ianuarie. Cati bani dai pe kilogram: rasol de porc 10,00 lei; ceafa fara os feliata 24,00 de lei; cotlet cu os 21,60 de lei; cotlet fara os 23,40 de lei; pulpa degresata dezosata 18,30 de lei; spata degresata dezosata 17,90 de lei.