Cum vor arăta buletinele românilor după schimbare. Actualele cărți de identitate vor suferi modificări importante
Cărțile de identitate ale românilor urmează să se schimbe, potrivit unui proiect de lege ce urmează să ajungă la Senat. Pe lângă informațiile esențiale care se găsesc acum pe buletine, o să se mai adauge alte câteva de ordin medical. Cum vor arăta cărțile de identitate și ce noi informații apar pe ele?
În prezent, pe buletinele românilor se regăsesc câteva informații esențiale, precum numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia sau Codul Numeric Personal. Însă, informațiile cu caracter medical lipsesc cu desăvârșire, iar acest lucru și-l propune să îl schimbe noul proiect legislativ. Cartea de identitate ar putea conține informații mai complexe, care pot chiar să îi salveze viața posesorului.
(CITEȘTE ȘI: TOȚI ROMÂNII TREBUIE SĂ ȘTIE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BULETINELE ELECTRONICE CARE URMAU SĂ FIE DISTRIBUITE VARA ASTA)
Cum se vor modifica buletinele
Informațiile ce se găsesc în prezent pe cărțile de identitate au fost definite în urmă cu aproximativ 18 ani prin intermediul OUG 97/2005, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
O carte de identitate simplă, în conformitate cu OUG 97/2005, are în prezent următoarele înscrisuri:
- numele și prenumele titularului;
- sexul;
- cetățenia titularului;
- data nașterii titularului;
- semnătura olografă a titularului;
- imaginea facială a titularului;
- CNP-ul;
- adresa de domiciliu a titularului.
În cazul cărții electronice de identitate, pe lângă datele menționate mai sus inscripționate pe buletin, pe cipul din interior vor fi integrate:
- datele din formatul tipărit;
- prenumele părinților titularului;
- locul nașterii titularului;
- certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată;
- datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Iar potrivit noului proiect legislativ, care urmează să ajungă la Senat pentru primul vot din Parlament, datele cu caracter personal menționate mai sus o să fie completate de unele medicale. Mai exact, este vorba despre grupa sanguină și de factorul Rh. Acestea noi informații au menirea de a face, în cazul unui accident sau orice problemă de ordin medical, misiunea medicilor mai ușoară și pot chiar salva vieți.
„Cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecțiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”, se arată în proiectul legislativ.