Cozmin Gușă și-a spus părerea, într-un interviu pentru dcnews, privind legea amnistiei și grațierii. El a declarat că ar fi de acord cu asta, însă în anumite condiții. Prima, cu recuperarea integrală a prejudiciului adus statului de către inculpat.
„Eu sunt de acord cu amnistia și grațierea cu două condiții: cu recuperarea integrală a prejudiciului și cu amendă foarte puternică care să aducă bani statului român, adică recuperăm asta, dar mai vrem încă pe atât pentru că ai greșit. Asta la oamenii de afaceri. (CITEȘTE ȘI: PESTE 21.000 DE OAMENI AU TRIMIS CERERI DE ÎNSCRIERE ÎN PARTIDUL REALITATEA. ANUNȚUL FĂCUT DE COZMIN GUȘĂ: „ÎN SCURT TIMP VOM REVENI CU MESAJE PUNCTUALE!”)
Iar la oamenii politici, beneficiezi de amnistie sau grațiere, ok, dar mai stai o tură sau două, ne mai vedem în 2024. (…) Până atunci rămâi om politic fără să fii consilier, consilier județean, primar, parlamentar. Cu aceste condiții. Să recuperăm pentru statul român pentru că avem multe de construit în România, cu amendă pentru cel care a greșit, să își vândă o casă, două, trei, să dea banii aici să facem un spital din alea patru case ale lui, mai ales dacă vreo două sunt prin Florida. Iar la oamenii politici, cu pauză. (…) Aducem pacea, construim, nu tot alergăm unul după alții”, a declarat Cozmin Gușă.
Atât amnistia, cât și grațierea sunt definite în Codul penal, însă sunt acordate prin acte normative cu putere de lege.
Amnistia se acordă pentru anumite infracțiuni sau categorii de infracțiuni și echivalează cu o nepedepsire a comiterii acestor fapte. Dacă este acordată după o condamnare pentru respectiva infracțiune, atunci nu mai este executată pedeapsa dictată anterior de judecători. (CITEȘTE ȘI: COZMIN GUȘĂ, DESPRE LEGEA INSOLVENȚEI: „REALITATEA TV NU VA MURI! NU VREM CA ROMÂNIA SĂ FIE BATJOCORITĂ!”)
Grațierea se acordă pentru pedepse deja pronunțate prin hotărâri definitive ale judecătorilor, iar un astfel de act normativ – lege sau OUG – de grațiere a unor pedepse ar trebui să cuprindă în primul rând numărul de ani pentru care se acordă acest beneficiu. El poate fi acordat în totalitate – condamnatul este iertat complet de executarea pedepsei – sau se poate trece la o pedeapsă mai blândă, de exemplu înjumătățirea perioadei de executat, de asemenea într-o limită de ani. Se pot introduce și excepții de la grațierea executării pedepsei.