Cum vad jurnalistii francezi Romania? „E o tara in care merita sa…”
Jurnalistii francezi pleaca de la povestea familiei Benayache, care s-a stabilit in Bucuresti in 2004, cu scopul de a descoperi “Estul indepartat”.
S-au legat imediat de meleagurile romanesti si in 2009 au pornit o afacere. Profitand de bogatia de fructe si flori care pur si simplu “cad pe jos”, au inceput sa prepare delicatese.
De la dulceturi din frunze de trandafir, caise confiate pana la un amestec special de …cirese cu piper, nu al lasat nimic deoparte. Dupa cativa ani, sotii Benayache au inceput sa vada “luminita de la capatul tunelului”, dupa cum au spus intr-un interviu acordat AFP. In acest moment, business-ul francezilor merge ca uns si au ajuns sa livreze anual cam 30.000 de borcane de dulceturi la majoritatea hotelurilor din Bucuresti!
Chiar daca sunt de parere ca in sectorul agroalimentar mai sunt multe de facut, cei doi au incredere in viitorul lor romanesc si spun ca nici nu se gandesc sa se intoarca in Franta, unde somajul e la cote foarte ridicate. Ei sunt o mica parte din investitiile pe care francezii le-au facut in Romania.
De altfel, relatiile comerciale dintre cele doua tari sunt descrise de “Liberation” ca fiind pozitive, iar vizita premierului Jean-Marc Ayrault nu face decat sa le intareasca. “Prezentata adeseori ca o destinatie buna pentru transferal de productie din cauza mainii de lucru ieftine –salariul mediu abia depaseste 350 de euro pe luna – Romania, a doua mare piata a Europei Centrale si de Est, reprezinta o oportunitate de crestere intr-o piata in plina dezvoltare”, noteaza jurnalistii francezi, adaugand ca tara lor este pe locul patru in topul investitiilor straine in Romania, dupa Olanda, Austria si Germania.
Un alt exemplu la care se opresc cei de la “Liberation” este gigantul Carrefour, care “profita de bucuria de a consuma” a romanilor, dupa zeci de ani de comunism si lipsuri.
Ca dovada, Carrefour a avut in 2011 o cifra de afaceri de un milliard de euro! “Investitiile Frantei in Romania se ridicau la sfarsitul lui 2011 la 5 miliarde de euro, in timp ce Olanda se afla pe primul loc, cu 11,9 miliarde, Austria cu 9,6 si Germania cu 6,2”, mai puncteaza “Liberation”, dupa ce a solicitat date de la Banca Nationala.
Directoarea Camerei de Comert Franco-Romane, Adriana Record, a declarat ca interesul oamenilor de afaceri francezi in Romania este “constant” si ca marile companii sunt deja la Bucuresti. “Grupurile mari sunt prezente si, printre ultimii sositi se numara asiguratorul Axa si firma de bricolaj Leroy Merlin”.
Nu sunt uitati nici cei de la Renault, care au investit, din 1999, mai bine de doua miliarde de euro in uzina Dacia Pitesti, unde au creat un centru regional de inginerie, precum si un centru de teste. Dalkia, companie care furnizeaza agent termic in trei orase romanesti, se poate mandri deja cu o istorie de 21 de ani la noi. «Bogata cu 20 de milioane de locuitori si cu resurse proprii de petrol si gaz, Romania ofera oportunitati frumoase”, sustine directorul pe Romania al firmei, Gilles Humbert. “Lucrurile nu avanseaza mereu asa cum ne-am dori noi, cei din mediul de afaceri, dar se merge in directia cea buna”, ii asigura el pe jurnalistii de la “Liberation”.
Gina Artenie