Cum vad americanii viitorul Romaniei? Tara noastra ar putea deveni un „tigru economic” al regiunii
Documentul consideră că situaţia economică a României oferă perspective favorabile pentru viitorul apropiat. „Cu o creştere solidă a PIB, o rată redusă a inflaţiei şi un deficit bugetar care poate stârni invidia multor state ale UE, situaţia actuală a României s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii an, punând bazele unei fundaţii pe care viitorul economic al ţării poate fi edificat”.
Americanii lauda si eforturile premierului Victor Ponta: „Eforturile prim-ministrului Victor Ponta de a creşte transparenţa şi de a se angaja într-o combatere mai eficientă a corupţiei ar putea creşte încrederea investitorilor internaţionali în mediul românesc de afaceri. Premierul Ponta susţine un model de creştere economică bazat pe investiţii, mai puţine taxe, mai puţină birocraţie, privatizare, bugete echilibrate, cheltuieli guvernamentale disciplinate”.
Materialul avertizează totodată că respingerea de către legislativ a proiectului privind Roşia Montană ar putea transmite un semnal negativ investitorilor internaţionali: „In termeni economici şi de mediu, proiectul minier este un scenariu «win-win». Proiectul este extrem de important pentru economia unei ţări care de la declanşarea recesiunii în 2009 s-a luptat pentru a atrage investiţii. Dacă decizia parlamentară blochează proiectul, investitorii se vor gândi atent înainte de a investi sume mari în România.
Guvernul condus de Victor Ponta a demonstrat capacitatea de a face bine unele lucruri importante, în condiţiile în care „economia României creşte astăzi mai repede decât cea a SUA sau a Marii Britanii”.
Dupa rapoartele The Economist si Business Monitor International, care constatau rezultatele economice foarte bune ale Guvernului Ponta, acest raport este primul care subliniaza ca SUA trebuie sa il sustina pe Victor Ponta in continuare, datorita rezultatelor sale economice bune: „Este în interesul marilor naţiuni industrializate, şi în special al Statelor Unite, ca Guvernul Ponta să continue în direcţia acestui angajament mutual benefic faţă de comunitatea economică internaţională”.
Dezbaterile „Democracy Institute” pot fi urmarite live AICI