Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat cum va fi vremea luna aceasta în țara noastră. Potrivit specialiștilor, probabilitatea precipitațiilor este scăzută, însă, există excepții pentru anumite zone din țară. În plus, se pare că în unele locuri iarna își va face simțită prezența, spre bucuria celor mici, dar și a celor mari.
Întrebat în ce zone din România vor cade fulgi de zăpadă, unul dintre meteorologi a explicat astfel: “În ceea ce privește ninsorile, considerăm că, în Noiembrie, șansele de aparitie a acestora se vor limita la zonele de deal și de munte, în depresiuni și prin nordul țării. Orice episod de iarnă în această lună va fi cel mai probabil de scurtă durată”. Oficialul a dezvăluit despre prima lună de iarnă: “Anul acesta ne așteptăm ca anotimpurile să continue decalajul cu care ne-am obișnuit. Astfel, am miza pe o lună decembrie cu temperaturi peste normal, în care seceta să continue”.
Temperaturile vor continua să scadă în termometre, spre deosebire de cele înregistrate în septembrie, însă, vor fi unele mai ridicate în comparație cu normalul pentru noiembrie. În plus, vom avea ploi puține în majoritatea regiunilor țării, cu excepția Moldovei, unde am putea vedea precipitații apropiate de medie. Meteorologii au spus că această lună se află sub dominația unui vortex polar care, potrivit informațiilor din prezent, se va intensifica. Și, deși, la începutul lui noiembrie vom avea temperaturi peste valorile normale, spre finalul lunii, vor exista ceva șanse să ne apropiem de normalul perioadei.
În imaginea de mai sus apare estimarea modelului european privind intensitatea vortexului polar. Astfel, putem observa că linia albastră, care reprezintă media tuturor scenariilor rămane în zona de vortex intens sau peste medie. Specialiștii estimează că vortexul va fi peste medie, blocând aerul rece în zona polară. Cu alte cuvinte, temperaturile în zona continentului european – inclusiv în România – vor fi în principal peste medie; puteți vedea acest lucru în a doua imagine din galeria foto a articolului.
Sursa foto: tropicaltidbits.com & pixabay.com/ro