Vara anului 2018 a adus ploi torențiale în mai multe zone din România, însă anul viitor ar putea să fie caracterizat de temperaturi extrem de ridicate, potrivit estimărilor făcute de meteorologi.
Așadar, în 2019, temperaturile medii globale ar putea fi cu aproape 1,10 grade mai ridicate spre deosebire de perioada preindustrială, ceea ce înseamnă că vor atinge valori record ce s-au mai înregistrat în 2016, când temperaturile au fost cu 1,15 grade Celsius mai mari.
Valorile ridicate de temperaturi sunt determinate de schimbările climatice provocate de creșterea concentrațiilor din atmosferă ale gazelor cu efect de seră ce au rezultat în urma activităților umane, dar şi a unei modeste încălziri cauzată de fenomenul climatic El Nino din Pacific.
”Prognozele noastre sugerează că, până la sfârşitul anului 2019, nouăsprezece dintre cei mai călduroşi douăzeci de ani înregistraţi vreodată au fost după anul 2000”, a declarat profesorul Adam Scaife, directorul departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office.
La rândul său, doctorul Doug Smith, cercetător la Met Office, a precizat că ”prognoza pentru 2019 plasează anul viitor printre cei mai călduroşi cinci ani de până acum, toţi fiind înregistraţi după 2015”.
”Toţi aceşti ani au fost cu circa 1 grad Celsius mai călduroşi în comparaţie cu perioada preindustrială”, a subliniat Smith.
Cel mai recent avertisment privind creşterea temperaturilor vine după ce Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a relevat că 2018 se numără printre cei mai călduroşi patru ani înregistraţi vreodată, după 2016, 2015 şi 2017.