Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, spune că viața românilor după 15 mai – chiar și în cazul în care vor fi luate unele măsuri de relaxare – nu va mai fi la fel ca înainte de pandemie.
Criza medicală generată de coronavirus la ”urme” la toate nivelurile, nu numai din punct de vedere social, iar dacă vor fi luate unele măsuri de relaxare a restricțiilor, după data de 15 mai, aceasta nu înseamnă o revenire ”la normal”, spune Rafila. Focarele de infecție trebuie identificate rapid, pentru a se interveni în timp util, iar în ceea ce privește ”testarea în masă” este vorba doar de ”o poveste”.
„De la 15 mai nu ne întoarcem la normal, la perioada de dinainte. Acest lucru s-a specificat foarte clar. Trebuie să identificăm în continuare focarele și să intervenim rapid. Povestea cu testarea în masă este o poveste. La nivel național nu e cazul să facem această testare. Nu avem teste care să depisteze tipul de anticorpi, pe cei protectori. Nu știm nici tipul de anticorpi, nici cantitatea”, a afirmat Rafila la Digi 24.
(CITEȘTE ȘI: CORONAVIRUS ROMÂNIA. NUMĂRUL DECESELOR DIN CAUZA COVID-19 A AJUNS LA 688)
Profesorul Alexandru Rafila a mai declarat că în România, din fericire, nu există o circulație intensă a noului coronavirus, însă este imposibil de spus care este cifra reală a numărului de cazuri. Sunt multe persoane asimptomatice, iar acestea – evident – nu s-au prezentat la doctor și nu pot fi luate în evidență
”Nu știm cifra reală a numărului de cazuri, pentru că sunt multe persoane care au trecut prin boală fără să aibă simptome specifice. Așa că nu s-au prezentat la medic. În Franța sunt să zicem 200.000 de cazuri, iar studiul de seroprevalență arată că ar fi 3.600.000 de cazuri. Și la gripă e la fel. Numărul de cazuri detectate este mai mic decât cel real. Nu cred că în România avem o circulație intensă a virusului”, a mai transmis profesorul Alexandru Rafila.
(VEZI ȘI AICI: ÎNCĂ 3 COPII DE LA CENTRUL DE PLASAMENT DIN IAȘI AU FOST INFECTAȚI CU NOUL CORONAVIRUS: ”MAI SUNT 53 DE TESTE ÎN LUCRU”)