Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat cum vor fi notați elevii care sunt obligați să încheie anul școlar în sistem online, dar care nu au acces la tehnologie. În cazul în care media unui elev nu este de trecere, acesta ar putea fi testat prin intermediul unei lucrări suplimentare. Pandemia de COVID-19 a suspendat cursurile în luna martie.
“Dacă elevul nu a avut nicio notă și nu a participat la lecțiile online, media de pe primul semestru devine medie anuală. Dacă media e sub 5, profesorul va stabili modalitatea în care să dea o lucrare/proiect. Nota din proiect devine media anuală. Dacă avem două note, media se încheie fără probleme. Dacă elevul vrea să-și mărească media, profesorul poate să-i pună note pentru perioada școlii online și în felul ăsta se încheie media. Prima notă de pe semestru nu se dublează”, a spus Monica Anisie, potrivit Realitatea Plus.
Ministrul Educației a anunțat și care va fi durata unei ore de curs, ținută în mediul online. “Orele online pentru gimnaziu sunt de 40 de minte, pentru ciclul primar, de 20-30 de minute. Fiecare profesor știe cât pot fi atenți elevii lui. E importantă implicarea părinților. Elevii mici au nevoie de susținerea părinților”, a spus ministrul.
În prezent, mulți elevi nu au acces la tehnologie, dar Monica Anisie dă asigurări că situația se va rezolva, urmând a se achiziționa tablete pentru copiii din mediile defavorizate.
“În curând vom ieși cu un plan articulat de măsuri care să vizeze nu numai achiziție de tablete și echipamente. 150 de milioane de lei pentru acești copii de care vorbeam, din mediile dezavantajate, care nu au acces la tehnologie, care cu dificultate au păstrat legătura cu cadrele didactice în această perioadă și în felul acesta ne acoperim, pentru că specialiștii în medicină spun că în toamnă va fi un nou val”, a precizat Monica Anisie.
Ministrul Educației a anunțat și modul în care elevii din an terminal se vor pregăti pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională.
“Școala trebuie să realizeze un orar în așa fel încât o grupă de 10 elevi să nu se întâlnească cu alți 10 elevi. La intrarea în școală va fi întâmpinat elevul de un cadru medical, i se va lua temperatura, elevii vor parcurge un culoar până la intrarea în școală, unde va fi un covoraș cu dezinfectant. Înainte de intrarea elevilor și a profesorilor se va face dezinfecție și vor merge să se spele pe mâini, vor primi măști asigurate de minister. În sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi și profesorul, vor rămâne două ore pentru pregătire, dacă sunt clasa a VIII-a și trei dacă sunt a XII-a.
O oră de curs va dura 50 minute, apoi o pauză de 10 minute. Rugămintea mea e să nu interacționeze cu alte grupe, poate și pauzele se vor da diferențiat. După ore, elevii aruncă masca, vor primi de la școală o altă masca și vor pleca spre casă”, a spus Monica Anisie.
Datele stabilite pentru Evaluarea Națională (15 iunie) și Bacalaureat (22 iunie) rămân în vigoare. “Luăm în calcul că probele de competențe să se desfășoare online. Decizia va fi luată săptămâna viitoare”, a mai spus ministrul.