Cum va arăta Bacalaureatul în anii următori după noua Lege a Educației. Schimbările ar putea fi radicale pentru cei care vor susține examenul de maturitate

Publicat: 03/07/2023 | 10:46
Ce se întâmplă cu legea burselor/ sursă foto: Pixabay

Examenul de Bacalaureat se va schimba! Potrivit noului proiect, legea Educației Deca va conține o probă de „competențe de bază complementare” în funcție de specializare. Una dintre acestea poate fi „competențe de bază la matematică”, probă scrisă care va fi susținută de toți elevii de la profilul uman în timpul clasei a XII-a, însă această probă nu va fi susținută în perioada sesiunii de examen.

Elevii de la real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales. Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să treacă prin „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC, conform proiectului legii învățământului preuniversitar, varianta ministrului Educației, Ligia Deca.

Alte probe, care se susțin în timpul anului școlar, sunt cele scrise la limbi străine. Spre deosebire de situația din prezent, în care la Bacalaureat se dă doar examen oral la o singură limbă străină, în noua formulă s-ar da examen scris la două limbi străine. Ambele pot fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației.

CITEȘTE ȘI: CE NOTE AU LUAT ANDRA, ANDREEA BĂLAN, BIANCA DRĂGUȘANU, INNA ȘI DORIAN POPA LA BACALAUREAT

Un alt examen care se susține în timpul anului școlar, adică până în momentul în care elevii devin absolvenți de liceu, este proba practică de competențe digitale. Și aceasta poate fi echivalată cu certificat, opțional.

În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral.

De când s-ar putea aplica noile reguli la BAC

Examenul de Bacalaureat în forma din proiect se va aplica pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor, după ce legea intră în vigoare.

Asta ar înseamnă că, în cazul în care legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în anul 2024 în clasa a IX-a ar urma să dea BAC-ul conform regulilor din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, mai scrie Edupedu.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult