Cum trebuie să ne protejăm corect de efectele caniculei. De ce nu e bine să bem rece când afară sunt 35 de grade Celsius?

Publicat: 25/07/2022 | 18:37

Temperaturile extrem de ridicate au lovit România constant în ultima perioadă. Din dorința de a se feri de căldura insuportabilă, mulți au dat buzna la mare și au ocupat majoritatea piscinelor. Acest lucru nu este suficient însă pentru a scăpa de riscurile provocate de căldura în exces. Este foarte important să ținem cont de sfaturile specialiștilor pentru a nu fi afectați de numeroasele efecte negative ale caniculei. Vara este în toi, iar temperaturile ajung cu ușurință la 35 de grade Celsius.

Apa trebuie să fie nelipsită, indiferent de locul în care ne aflăm sau de momentul zilei, întrucât hidratarea este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Un aspect neștiut însă de multă lume este că apa rece face mai mult rău decât bine. De ce?

Hidratarea este esențială pe timp de caniculă (Foto: Captură video)

Fiindcă băuturile reci împing mecanismele de termoreglare ale corpului să facă un efort suplimentar. Încă un lucru de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să ne protejăm de căldură este să evităm lichidele precum cafeaua, alcoolul și energizantele.

Consumul lor excesiv poate conduce rapid spre deshidratare și, dat fiind faptul că afară temperaturile sunt insuportabile, nu ne-am dori să ne confruntăm cu acest lucru.

Cum putem evita neplăcerile provocate de temperaturile extrem de ridicate

Se recomandă, de asemenea, deplasările doar în situații de urgență. În intervalul orar 12-15, este necesar să ne ferim de soare, în locuri răcoroase. Cei care nu pot amâna drumurile în timpul zilei trebuie să adopte, în primul rând, o vestimentație adecvată.

Hainele subțiri și deschise la culoare sunt cele mai potrivite. În plus, riscul de insolație este vizibil redus cu ajutorul unei șepci sau pălării.

Razele puternice ale soarelui afectează rapid capul descoperit și provoacă numeroase neplăceri, precum oboseală, temperatură, dureri de cap sau chiar vărsături. Specialiștii ne sfătuiesc să avem la îndemână o cremă împotriva ultravioletelor, pe care să o aplicăm constant pe piele.

Deși mulți iubesc sezonul estival, canicula poate fi o adevărată piedică pentru desfășurarea normală a activităților în aer liber.

(NU RATA: RECOMANDĂRILE ISU ÎN CAZ DE CANICULĂ. CE TREBUIE SĂ FACI ÎN ZILELE TORIDE)

Ca organismul nostru să nu resimtă efectele negative ale căldurii este necesar să luăm în calcul toate cele enumerate anterior.

Fructele și legumele sunt ideale în această perioadă a anului și nu trebuie să lipsească din meniul zilnic. Datorită vitaminelor pe care le conțin, beneficiem de o doză consistentă de energie, dar ne și potolim foamea. Pentru a nu suferi în zilele toride de vară, respectați recomandările medicilor și consultați deseori evoluția temperaturilor.

Iată câteva sfaturi folositoare pentru protejarea împotriva caniculei:

Evitați expunerea la soare în intervalul orar 12.00 – 15.00

Beți multă apă

Evitați consumul de alcool și cafea

Folosiți cremă cu protecție solară mare

Acoperiți-vă capul cu o pălărie sau o șapcă

Purtați haine deschise la culoare

Deplasați-vă doar pe la umbră

 

This browser does not support the video element.