Cum te tratezi acasă dacă ai coronavirus. Ce spun specialiștii
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, Beatrice Mahler, le recomandă pacienților infectatți cu nul coronavirus care se trataează la domiciliu să își monitorizeze atent temperatura și frecvența respiratorie. De asemenea, medicul a atras atenția asupra antibioticelor, care pot dăuna pe termen lung.
„Este foarte important pentru cei care stau acasă, dacă își pot permite să își cumpere un pulsoximetru, să o facă. Dacă nu, să își monitorizeze atent frecvența respiratorie. Monitorizarea temperaturii și a saturației oxigenului sunt extrem de importante dacă vorbim despre infecția cu SARS-CoV-2. Pe de altă parte, legătura permanentă cu medicul de familie este obligatorie și apariția unei saturații scăzute (a oxigenului din sânge, n.r.), sub 93%, trebuie să îi determine să sune la 112 sau să sune medicul de familie.
Atenție foarte mare la consumul de antibiotice! În această perioadă observăm foarte mulți pacienți care ajung la camerele de gardă și care își administrează antibiotic. Atrag atenția asupra faptului că virusul nu răspunde la antibiotic. Azitromicina care se administrează în spital în unele cazuri nu are rolul de a distruge virusul, ci are un mecanism antiinflamator, de reducere a inflamației pe care o produce virusul. Nu se administrează pe post de antibiotic.
Antibioticul se administrează în formele moderate sau acolo unde se constată o suprainfecție, care trebuie evaluată obligatoriu și cu analize de laborator. Pacientul este bine în aceste momente să ajungă într-un spital să aibă evaluare completă imagistică și biochimică – adică analize de sânge și de floră care evidențieze că într-adevăr antibioticul aduce un real beneficiu pacientului”, a explicat medicul Beatrice Mahler.
De asemenea, Beatrice Mahler recomandă ca, în această perioadă, oamenii să facă cât mai mult sport.
„Din toate datele științifice, momentul intubării care să ofere o speranță de viață pacientului este cel în care musculatura respiratorie este epuizată și pacientul nu mai face față. Avem în acest moment pacienți de 3-4 săptămâni în terapie intensivă, ventilați noninvaziv, tocmai pentru că au un antrenament muscular bun, anterior infectării. De aceeea sunt recomandate exercițiile fizice în această perioadă”, a mai explicat medicul.
Coronavirus România, 2 decembrie
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Bilanțul total al pandemiei de COVID-19 a ajuns la 484.550 de cazuri. 371.231 de pacienți au fost declarați vindecați.
În intervalul 01.12.2020 (10:00) – 02.12.2020 (10:00) au fost raportate 135 de decese (84 bărbați și 51 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.