Cum te poți infecta în lifturi cu noul coronavirus și care sunt metodele de protecție necesare
Potrivit specialiștilor, COVID-19 rămâne mai mult timp pe suprafețe, iar acestea – atinse – pot duce la infectarea respectivei persoane cu noul coronavirus. Bineînțeles, lifturile sunt spații comune în care pătrund foarte mulți oameni, în fiecare zi, tocmai de aceea prezentând un risc sporit care trebuie, neapărat, luat în calcul în timpul acestei crize medicale fără precedent.
Este foarte greu pentru locatarii blocurilor cu mai multe etaje să evite folosirea lifturilor, iar dacă discutăm despre persoanele în vârstă totul se complică proporțional. Kevin Coombs, profesor de microbiologie medicală la Universitatea din Manitoba, SUA, spune că ”lifturile prezintă un mare risc de infecție cu COVID-19, pur și simplu datorită densităţii populației”.
În același timp, totul e precum o sabie cu două tăișuri – ”dacă ai un grup mare de oameni, dar nici unul dintre ei nu este infectat, nu are ce să se transmită”, adaugă acesta. “Riști, bineînțeles, să nu știi cine este și cine nu este infectat, pentru că nu toată lumea e testată. Cel mai bine e să fim precauți”, mai transmite Coombs, potrivit libertatea.ro.
(CITEȘTE ȘI: CINE A ARUNCAT CORONAVIRUSUL ÎN LUME?! CUM A APĂRUT NOUL COVID-19, DE FAPT)
Atenție la butoanele lifturilor!
Specialistul recomanda ca în lift – vorbind despre cele cu mare capacitate, în care pot intra mai mulți oameni – să nu intre niciodată mai mult de 4 persoane. Iar dacă este vorba despre lifturi de o capacitate mai mică, atunco doar o singură persoană ar trebui să urce sau să coboare pentru a limita riscul.
Un document publicat de Departamentul de Sănătate și Igienă Psihică din New York roagă ca proprietarii de clădiri rezidențiale să “acorde prioritate sporită curațării și dezinfectării suprafețelor atinse frecvent, precum clanțele, balustradele, butoanele din lifturi, și birourile de recepție”, printre altele. Chiar dacă nu este un demers facil pentru multe persoane, Natasha Salt – directorul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor de la Centrul de Științe Medicale Sunnybrook, Toronto – este de părere că ”scările sunt o alternativă mai sigură și care ne pot ajuta să rămânem în formă în perioada carantinei”.
(VEZI ȘI AICI: CE A APĂRUT PE CER DEASUPRA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM ȘI CE SUNETE CIUDATE S-AU AUZIT, ÎN PLINĂ PANDEMIE MONDIALĂ)