Cum te alimentezi corect in zilele canicular
Grasimi, proteine si glucide Pe masura ce numarul gradelor din termometru creste simtitor, pofta de mancare scade considerabil. Incearca sa nu saripeste mese si afla ca e important sa introduci in alimentatie cate putin din cele trei categorii de nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului: grasimi, proteine si glucide. „Este recomandat ca pana la un maximum de 35% din aportul caloric zilnic sa provina din lipide, conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite ale Americii si Departamentului de Sanatate si Servicii Umane. Iar dintre acestea este bine ca mai mult de 90% sa fie grasimi nesaturate”, spune dr. Luana Sahian, medic in medicina generala si consultant in nutritie. Produse care iti fac bine Grasimile benefice organismului in sezonul estival sunt cele de origine vegetala si cele care se gasesc in peste. De unde le iei? Potrivit medicilor, grasimile „bune”, nesaturate, le gasesti in produse alimentare care au o consistenta moale sau lichida chiar si atunci cand sunt pastrate la temperaturi scazute, de exemplu, in frigider. Maionezele de calitate, margarinele tartinabile (cele care se intind bine pe paine), pestele, alunele de padure si fisticul nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie in zilele toride de vara. Alimente pe care trebuie sa le eviti Consuma cat mai putine grasimi saturate, asa-numitele grasimi „rele”, care favorizeaza cresterea colesterolului din sange. Asadar, limiteaza consumul de lactate grase, cum ar fi untul si smantana, de biscuiti, de carne grasa si de produse de patiserie. Hidrateaza-te corespunzator Aportul de lichide are un rol extrem de important in buna functionare a organismului in sezonul calduros. Mareste in fiecare zi consumul de apa si alimente care contin lichide. Nu este obligatoriu sa consumi numai apa. Deseori, o poti inlocui cu lapte degresat, supe, ciorbe, ceaiuri sau sucuri naturale din fructe. „La fel de importanta ca o alimentatie corecta si sanatoasa este si hidratarea. Bea apa sau consuma alimente bogate in apa, de la fructe, legume, supe si pana la ceaiuri. Cantitatea totala de lichide ingerate ar trebui sa fie luata in calcul, nu numai apa”, mai spune dr. Luana Sahian. Pentru o buna hidratare in aceste zile poti consuma pepene rosu, cu un continut bogat in apa. Nu uita de apa plata, recomandata in terapia medicala nutritionala. Conform medicilor, este necesar 1 ml apa pe kcal de energie consumata, formula fiind valabila atunci cand te afli in repaus. O gustare sanatoasa O gustare de vara, care iti furnizeaza si o parte din nutrientii esentiali, o poti obtine din: o felie de paine integrala, 10 gr de margarina de calitate, o felie de telemea putin sarata, doua-trei felii de rosii sau alte legume preferate. Painea integrala iti asigura o cantitate importanta de fibre, carbohidratii de care ai nevoie, margarina tartinabila iti confera grasimile bune, mai ales Omega 3 si Omega 6, branza iti ofera proteine, iar legumele iti asigura aportul de vitamine si minerale necesare bunei dezvoltari si functionari a organismului. Ai grija ca mesele sa fie usoare si sanatoase si te vei simti mult mai bine.