Dacă vrei să reduci serios din facturile la gaze și energie electrică, spre 90 la sută chiar, poate ar trebui să te gândești la o casă pasivă. Este o construcție care are un consum minim de energie, dar care îți oferă tot confortul de care ai nevoie. În principiu, e o locuință simplă, care se folosește însă de energia regenerabilă.
Construcția trebuie să fie foarte bine izolată termic și dotată cu un sistem de ventilație pentru recuperarea căldurii. Dacă alegi să îi adaugi și panouri fotovoltaice, atunci costurile de întreținere se vor micșora și mai mult.
De cele mai multe ori, o asemenea casă este construită din lemn, fiind de două sau de trei ori mai ușoară decât una făcută din materiale convenționale, beton ori cărămidă.
Mai mult decât atât, casele pasive se construiesc ușor, iar sistemul de construcție permite montarea unui material izolator chiar în interiorul peretelui.
Prețurile pot oscila pe piața imobiliarelor, însă, în medie, o astfel de casă ajunge și la 78.000 de euro, pentru 150 de metri pătrați construiți, cu o eficiență energetică standard.
(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ CASA LUI GEORGE BUHNICI. LOCUINȚA SE AFLA ÎN 2018 ÎN TOP 10 CASE SUSTENABILE DIN LUME)
La acești bani, casa are parter și mansardă, trei dormitoare, un living, o bucătărie de 14 metri pătrați și un garaj pentru o singură mașină.
Pe de altă parte, în Capitală și în zona Ilfov, prețurile pentru o casă pasivă sunt mult mai mari. De exemplu, o casă pasivă de 220 de metri pătrați și o suprafață de teren de 640 de metri pătrați, în zona Corbeanca, lângă pădure, ajunge să coste și 372.000 de euro.
Aceasta are 5 camere, 3 băi și un garaj.
O altă casă pasivă, de data aceasta la Balotești, cu o suprafață de teren de 1.000 de metri pătrați și suprafața utilă de 445 de metri pătrați costă 640.000 de euro.