Cum și în ce interval orar se depun contestațiile la BAC 2024, de fapt

Publicat: 08/07/2024 | 09:37
Contestații BAC 2024. Ce arată metodologia și ce trebuie să respecte elevii și profesorii / sursă: colaj Pixabay

Contestații BAC 2024. Astăzi, elevii absolvenți ai ciclului liceal află notele la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024. Tot astăzi, absolvenții nemulțumiți de notele primite la probe au posibilitatea de a depune contestații. Iată ce trebuie să știe elevii și părinții despre depunerea contestațiilor, când vin rezultatele finale, dar și ce arată metodologia.

Contestații BAC 2024. În cursul zilei de luni, 8 iulie 2024, elevii primesc rezultatele la Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie. Pentru ca „examenul maturității” să fie promovat, media probelor trebuie să fie minimum 6. Rezultatele vor putea fi vizualizate atât pe platforma bacalaureat.edu.ro, aflată în subordinea Ministerului Educației, cât și la avizierul centrelor de examen. Toate informațiile legate de note sunt disponibile AICI.

Cum și în ce interval orar se depun contestațiile la BAC 2024. Tot ce trebuie să știe elevii și părinții

Până în ora 12:00, elevii vor afla notele la Bacalaureat 2024. Apoi, între 12:00 și 18:00, absolvenții nemulțumiți de rezultate pot depune contestații. Aceștia trebuie să completeze o cerere, iar modelul conține următoarele date:

  • Numele elevului, profilul absolvit;
  • Proba scrisă pe care o dorește reevaluată;
  • Data la care a fost susținută proba;
  • Disciplina, tipul de subiect și nota obținută.

Vă arătăm modelul de cerere mai jos. Atenție! Informațiile completate în cerere trebuie să fie corecte. Așadar, înainte de a depune oficial contestația, citiți cu atenție datele notate. Contestații pot fi depuse fizic, la centrele de examen, sau online. Anul trecut, au fost depuse peste 54.000 de contestații la nivel național.

În perioada 9 – 11 iulie 2024, contestațiile vor fi rezolvate. Apoi, pe 12 iulie 2024, vor fi afișate rezultatele finale.

Model de cerere pentru contestație la BAC 2024

Vezi și RÂZI CU LACRIMI! CE PERLE AU PUTUT SĂ SCOATĂ ABSOLVENȚII CLASELOR A XII-A LA EXAMENUL DE BACALAUREAT

Ce arată metodologia?

Acum, vă prezentăm ce arată metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de Bacalaureat, cu prevederile ordinului de ministru nr. 6156/31.08.2023. Litera F din metodologie arată informații legate de componența comisiei regionale/judeţene/a municipiului Bucureşti de contestaţii. Este formată din:

– preşedinte – inspector şcolar general/inspector şcolar general adjunct al judeţului în care se organizează centrul. În cazul în care se organizează centre judeţene de contestaţii, inspectorul şcolar numit în calitate de preşedinte trebuie să fie altul decât cei numiţi în comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti;
– vicepreşedinte – un inspector şcolar de specialitate;
– 1 – 2 secretari – informaticieni, inspectori şcolari de specialitate, profesori;
– membri – profesori evaluatori – câte doi profesori, de regulă cu gradul didactic I, pentru fiecare disciplină şi pentru maximum 100 de lucrări contestate. În situaţii justificate, pot fi numiţi evaluatori şi profesori cu gradul didactic II sau definitiv.

Vezi și REZULTATE BACALAUREAT 2024 | TASTEAZĂ CODUL UNIC ȘI AFLĂ CE NOTĂ AI LUAT PE BACALAUREAT.EDU.RO

Cap. VIII al metodologiei arată informații referitoare la modul în care se stabilesc rezultatele finale și cum se rezolvă contestațiile la BAC.

„Art.71 – (1) Contestaţiile la probele scrise se depun şi se înregistrează la centrul de examen, în perioada prevăzută de calendarul examenului de bacalaureat.
(2) Preşedintele, împreună cu unul dintre vicepreşedinţi, cu secretarul sau cu un membru al comisiei din centrul de examen, primesc contestaţiile şi le înregistrează.
(3) Cererile prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, însoţite de un borderou în care se precizează numele candidaţilor şi probele, respectiv, disciplina/disciplinele pentru care este depusă contestaţia se înaintează comisiei din centrul zonal de evaluare, de către un delegat al comisiei din centrul de examen.
(4) După centralizarea cererilor prin care se contestă notele obţinute la evaluarea iniţială, lucrările se secretizează. Secretizarea se face, în toate centrele zonale de evaluare din judeţ, cu acelaşi tip de hârtie pusă la dispoziţie de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti . După aceasta, se aplică ştampila „Bacalaureat 2011 – C.Z.E.”.
(5) În cazul în care Comisia naţională de Bacalaureat decide organizarea de centre de contestaţii la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, lucrările se înaintează, prin delegat, comisiei judeţene /a municipiului Bucureşti de contestaţii, singura în măsură să acorde o nouă notă lucrării. Totodată, se transmite un borderou în care se menţionează proba de examen, disciplina, tipul de subiect, numărul de ordine al lucrărilor şi numărul de pagini pentru fiecare lucrare contestată.
(6) Comisia Naţională de Bacalaureat poate stabili organizarea de centre de contestaţii la nivel regional. Componenţa comisiei de contestaţii din centrele regionale este stabilită de comisia de bacalaureat judeţeană din judeţul unde a fost stabilit sediul centrului de contestaţii, cu acordul Comisiei Naţionale de Bacalaureat.
(7) În cazul în care se organizează centre regionale de contestaţii, lucrările de la centrele zonale de evaluare, ale căror rezultate iniţiale au fost contestate, se înaintează, prin delegat, comisiei de bacalaureat judeţene/a municipiului Bucureşti. Aceasta numerotează lucrările contestate, pentru fiecare probă scrisă, disciplină şi tip de subiect şi le transmite comisiei regionale de contestaţii, singura în măsură să acorde o nouă notă lucrării”, se arată în metodologie.

Sursă foto: colaj Pixabay