Cum se vor mări, de fapt, pensiile? Anunţul momentului pentru pensionari
În repetate rânduri, guvernanții au anunțat că urmează să crească pensiile românilor, dar nu au precizat și care sunt procentele propriu-zise ale creșterii. Abia acum, autoritățile au transmis care sunt toate valorile posibile și luate în calcul pentru majorare.
Până de curând, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) impunea ca vârstnicii să poată fi plătiți cu doar 9,4% din valoarea produsului intern brut (PIB). Procentul maxim stabilit a fost eliminat, ceea ce înseamnă că Executivul poate crește sumele.
Cu cât vor crește pensiile românilor. Toate variantele luate în calcul
O variantă ar fi majorarea pensiilor, cu rata inflației din anul 2022, de la data de 1 ianuarie 2024. O altă posibilitate ar fi creșterea punctului de pensie cu 14%, cu un adaos de 249 de lei. De asemenea, pensia minimă ar putea ajunge la 1.125 de lei, crescând cu 14%, respectiv 157 de lei.
Alte variante luate în calcul sunt:
- majorarea pensiilor cu 10%, de la data de 1 martie 2024;
- creștea punctului de pensie cu 10%, respectiv 178 de lei;
- stabilirea unei pensii minime de 1.124 de lei, în creștere cu 10%;
- majorarea pensiilor cu 20%;
- creșterea punctului de pensie cu 20%, făcându-i valoarea să crească de la 1.785 de lei cu încă 357 de lei?;
- stabilirea unei pensii minime de 1.125 de lei, în creștere cu 20 de procente, respectiv 225 de lei.
„Pensiile mici vor crește cu certitudine. Pentru pensiile mici va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept.
Este normal să ne învățăm lecția când s-au tăiat pensiile și salariile în România. Să venim cu o abordare pentru a evita un dezechilibru macro-economic. Niciodată Comisia Europeană (CE) nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au la pensie mai mult decât au avut în activitate”, spunea premierul Marcel Ciolacu, în urmă cu o săptămână.
(CITEȘTE ȘI: Anunţ important pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile lor, de la 1 ianuarie 2024)
Sumele ar fi trebuit mărite cel târziu în septembrie 2023. Ce s-a întâmplat cu recalcularea
Luna august 2022 venea cu promisiunea măririi pensiilor până la data de 31 decembrie 2022, prin procesul de recalculare. În situația în care termenul ar fi fost gândit cu prea mult optimism, s-a luat în calcul și o a doua dată posibilă pentru recalculare, septembrie 2023. Până la data de 11 septembrie 2023, momentul redactării materialului, promisiunea nu a fost îndeplinită.
„Procesul este în grafic, ordinul de ministru emis de predecesorul meu se referă la 2 date – 31 decembrie 2022, dar și o eventuală prelungire până în septembrie 2023. Noi ne dorim ca în termenul cel mai scurt să terminăm, astfel încât atunci când avem noua legea sau legea care este îmbunătățită să putem efectiv să o implementăm”, spunea fostul ministru al Muncii în urmă cu un an.
(CITEȘTE ȘI: Anunţul momentului pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile lor, din septembrie)